algo de nubes
  • Màx: 20.16°
  • Mín: 10.47°
10°

Greu discriminació per raó de llengua a l’Hospital Juaneda: el metge al·lega «Anamnesis interferida por barrera idiomàtica (contesta siempre en mallorquín)»

Un metge del Servei d'Endocrinologia de Hospital Juaneda Miramar de Palma ha al·legat «barrera idiomàtica» a l’hora de recollir per escrit la informació que li ha donat la pacient de cara al diagnòstic.

Així ho ha denunciat mitjançant Twitter M.C., una familiar de la pacient perjudicada, que s’ha trobat amb aquest text escrit a l’apartat d’anamnesi de l’informe mèdic: «Anamnesis interferida por barrera idiomática, (contesta siempre en Mallorquín)».

L’anamnesi és clau per al diagnòstic de les malalties ja que és la part de la història clínica d’un pacient que recull els antecedents familiars, fisiològics, patològics, etc., amb vista a la diagnosi. No obstant això, en aquest cas, de totes les preguntes que va fer el metge a la pacient, de 70 anys, per a trobar un diagnòstic a la seva malaltia, no ha quedat recollida cap informació perquè el metge no entén la llengua pròpia de les Illes Balears. I així ho ha plasmat a l’informe mèdic sense informar la pacient «en cap moment» que no l’entenia en català, segons ha apuntat la familiar: «Una vegada fora de l’hospital i revisat l’informe mèdic, vàrem veure que havia posat això».

«A més d'una falta de respecte a la nostra llengua, posar a l'informe mèdic que l'anamnesi és incompleta per mor d'una barrera idiomàtica, i fer-ne d'això un diagnòstic, és una negligència en tota regla i un perill per a la salut de la nostra ciutadania», ha remarcat M.C.

Un cas gravíssim de discriminació lingüística i negligència mèdica que atempta directament contra els drets i la salut dels pacients i que incompleix la Llei estatal 15/2022 per a la igualtat de tracte i la no-discriminació: «Ningú no podrà ser discriminat per raó de llengua».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per escorpí, fa dervers d'un any
El meu metge s'ha quedat sense pacients perquè no sap parlar català. Com si els hagués guarit a tots. Quin gran metge!
Valoració:3menosmas
Per Adrià, fa dervers d'un any
Pense que s'ha de sancionar el metge i canviar les lleis.
Valoració:5menosmas
Per Jordi, fa dervers d'un any
On són es de "ses modalitats", "lo mallorquín" i tot això?
Valoració:3menosmas
Per Dan, fa dervers d'un any
Heu de denunciar a organismes públics. És molt greu tot plegat
Valoració:4menosmas
Per Josep Maria Mellado, fa dervers d'un any
Pot ser que el metge no sàpiga mallorquí. Per això em de mantenir la nostra llengua. No canvieu al castellà quan se us adrecin en aquesta llengua. Gràcies.
Valoració:14menosmas
Per Joan, fa dervers d'un any
Si és tal com es escrit, es metge és un absolut maleducat i cau en malpraxis mèdica. No pots estar preguntant antecedents i malaltia actual, i desprès no escriure res del q t'ha comunicat la pacient. Jo el denunciaria al Col.legi de Metges.
Segur q si va algun estranger, es mateix individu diu tot el q pot en anglès.
Quant triga un castellanoparlant en apendre a entendre i xerrar català, vivint aquí: 2 mesos? Es clar, has de voler, no ser prepotent i no ser fatxa
Valoració:16menosmas
Per Esculapi, fa dervers d'un any
Una negligència gravíssima, la del metget. Viola el codi deontològic. Però vius, que el centre també n'és responsable. I el COMIB què en diu? I l'Oficina aquella de Drets lingüístics? I els que ens haurien de servir des del Govern? Fart dels monolingües forasters i dels que els emparen: mononeuronals prepotents!
Valoració:13menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Pero al paciente no le importa su salud? Si ésta le importa por que no contesta en español.? Hablando se entiende la gente.
Valoració:-152menosmas
Per M. Antònia Moré, fa dervers d'un any
Jo em vaig trobar , al centre mèdic Name d Badalona, q el metge, en parlar-li jo en.català, em va contestar en anglès. Vaig enviar un escrit al director del centre i mai m'han contestat. Vaig deixar d'anar en aquest centre.
Valoració:22menosmas
Per Catalunya insular, fa dervers d'un any
Això són metges? Són colons! Per a ells la salut i el benestar del pacient és secundari. Primer Espanya i els seus objectius colonials. Mala gent!
Valoració:68menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente