algo de nubes
  • Màx: 13.38°
  • Mín: 7.77°
12°

Les Balears expedienten el Reggaeton Beach Festival per impedir l'accés al recinte amb menjar

204177

Després de la denúncia de Facua-Consumidors en Acció, la Direcció General de Consum de les Illes Balears ha iniciat un expedient sancionador contra RBF Travel 2020, la promotora del Reggaeton Beach Festival, per impedir l'accés amb menjar i beguda de l'exterior al recinte on se celebrava l'espectacle.

L'associació va denunciar l'esdeveniment el passat juliol en constatar que el festival, que es va celebrar durant l'època estival a deu ciutats de l'Estats espanyol com Inca, incloïa una clausula abusiva en les condicions d'accés: la impossibilitat d'entrar amb aliments de l'exterior, malgrat que dins del lloc podia adquirir-se menjar i beguda i consumir-la.

Així, Facua assenyalava que l'activitat principal del festival no és l'hostaleria, sinó el desenvolupament d'un espectacle musical, i per això «la prohibició de consumir menjar i begudes adquirides fora del recinte no és necessària per a la correcta consecució de l'activitat comercialitzada així com tampoc no es pot prohibir al·legant que es fa per motius de seguretat, sobretot quan al mateix interior del recinte és possible adquirir menjar i beguda».

Sanció provisional d'11.000 euros

Després d'analitzar la denúncia presentada per l'associació, la resolució de les Balears, signada pel director general de Consum, Félix Alonso, assenyala com a fet infractor «limitar l'entrada de menjar o beguda de l'exterior a l'espectacle», i afegeix que s'imposa «unilateralment al consumidor una clàusula» que limita la seva capacitat dʻelecció »sense que lʻactivitat principal de lʻesdeveniment sigui comercialitzar» aquests productes, «sinó que és el desenvolupament dʻun espectacle musical».

L'associació també va denunciar els fets davant del Ministeri de Consum i la resta d'autoritats de protecció al consumidor autonòmiques dels territoris de l'Estat on es va celebrar aquest esdeveniment (Andalusia, Astúries, Galícia, Madrid, Cantàbria, el País Valencià i Canàries), sense que fins ara hagi rebut resposta.

Així, les Balears proposen una sanció provisional de 11.000 euros per la comissió d'una infracció greu de la normativa de protecció dels consumidors.

Què diu la llei?

A la seva denúncia, FACUA recordava que la prohibició esmentada implica una vulneració de l'apartat primer de l'article 82 del Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, que estipula clarament que «es consideraran clàusules abusives totes aquelles estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que, en contra de les exigències de la bona fe causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte», així com aquelles que limitin els drets del consumidor i usuari, entre altres qüestions.

De la mateixa manera, la Comissió de Cooperació de Consum va establir a la seva consulta número 5 de l'any 2000 que «les clàusules en què s'imposa al consumidor limitacions amb vista a l'adquisició dels productes sense fundar-se en circumstàncies objectives, han de ser considerades abusives».

A més, l'aleshores Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) -ara, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan)-, va publicar el 2016 un informe, també relacionat amb la prohibició als cinemes, en què concloïa que existia una clàusula abusiva ja que el consumidor «es veu privat de la prestació principal, de manera injustificada, havent abonat l'entrada, en base a una limitació imposada unilateralment respecte a un servei accessori que no ha sol·licitat, i tenint en compte que l'activitat bàsica de l'empresa no és la venda i la distribució de menjar i beguda».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep gon hella, fa 9 mesos
També haureu de denunciar el MLF, que tampoc deixà entrar menjar
Valoració:0menosmas
Per Esteve, fa dervers d'un any
Sí volen menjar que facin gasto a dins, que és això de no comprar a dins menjar a preus prohibitius? Quin fàstic de gent!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente