nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

«La Generalitat de Catalunya oblida el català als festivals de música que subvenciona»

201553

La Plataforma per la Llengua denuncia que els festivals de música subvencionats amb diners de la Generalitat de Catalunya deixen de banda la música en català. «En la majoria de casos no arriba al 30% de la música vocal que programen» segons les dades d'un estudi de Plataforma per la Llengua, que, després de constatar el 2018 que les ajudes públiques a la música no ajudaven la música en català, ha volgut analitzar si la situació ha millorat. La resposta és que no: que aquesta anomalia encara no s'ha resolt.

L'estudi de l'ONG del català posa el focus en les ajudes de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'organisme del Departament de Cultura encarregat de promoure la producció de continguts culturals, i també en el percentatge de música en català dels cinc principals festivals subvencionats. En concret, l'informe analitza els criteris de l'ICEC per atorgar els «ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions», i fa un seguiment de com es destinen aquestes ajudes als festivals Vida, Cruïlla, Canet Rock, Cap Roig i Porta Ferrada.

Aquestes ajudes inclouen tant les subvencions directes com les aportacions reintegrables. Les subvencions només obliguen els organitzadors a presentar una justificació de les despeses, mentre que les aportacions reintegrables funcionen com un préstec que els organitzadors han de retornar a l'administració un cop celebrat el festival.

D'entrada, l'entitat observa que a les bases d'aquestes ajudes no hi ha cap requisit que obligui els festivals a incloure música en català. Els únics criteris puntuables a l'hora de decidir si s'atorga l'ajut o l'aportació reintegrable són la viabilitat econòmica del projecte i l'impacte de l'activitat al territori.

On sí que es valoren criteris lingüístics és a l'hora de concretar la quantia de la subvenció i a l'hora de permetre que les empreses no retornin una part dels diners reemborsables que l'ICEC els ha aportat. En aquest sentit, per decidir la quantia de la subvenció, es valora amb un màxim de 15 punts, d'un total de 35, si el festival inclou un 25% de música en català o occità. En el cas del finançament que el festival hauria de reemborsar després, l'empresa pot optar a no retornar-ne una part (com a màxim, el 50%) , entre altres criteris, ha incrementat el percentatge de despesa en intèrprets en llengua catalana o occitana respecte de l'edició anterior. Són, en qualsevol cas, dos incentius força petits i que no estan ben plantejats, perquè no s'especifica quins criteris determinen que un grup canti en català i perquè, en lloc de valorar el nombre de grups que canten en català, es valora l'increment de la despesa en aquests grups.

Plataforma per la Llengua ha recopilat les ajudes que han rebut els festivals entre el 2019 i el 2022, tant a través de les subvencions directes com de les aportacions reintegrables, i ha pogut fer una fotografia de quins són els festivals més subvencionats en termes absoluts i quins són els més dependents de les subvencions de la Generalitat. En el cas del Festival de Cap Roig, encara no tenim les quantitats de les subvencions del 2022, perquè només s'ha fet pública la resolució de la primera de les dues convocatòries d'ajuts que es fan anualment. En aquesta primera convocatòria, però, ja s'incloïen les subvencions als altres quatre festivals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquí, fa dervers d'un any
Intularapla
Valoració:0menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
La Generalitat se olvida de la música en catalán.
MES pacta estabilizaciones de empleados públicos sin el mínimo nivel de catalán.
.......🤔
No sé.
Algo está pasando.
Y no pinta bien, Mike.

Valoració:0menosmas
Per Estam llests, fa dervers d'un any
Amb aquests polítics que donen premis a cantants masclistes i que no promouen com cal el català, estam venuts. Tenen massa por, s'imposen alternatives.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente