algo de nubes
  • Màx: 18.48°
  • Mín: 13.93°
18°

Demana «un gelat» en un bar d'Alcúdia i li contesten que parli en «espanyol» i es neguen a donar-li el full de reclamacions

Jaume R. va entrar, acompanyat de la seva filla, aquest passat diumenge, al bar restaurant Red Rom, situat a l'Avinguda Camp del Mar, a la zona de Marina Manresa. La filla va demanar un refresc i ell va demanar un «gelat de bolla». Aleshores el cambrer li va dir que no l'entenia i que li parlàs «en espanyol».

El client es va dirigir a la barra, però tampoc no el volgueren atendre. Va demanar el full de reclamacions i no li volgueren donar: «vaig demanar més de quinze vegades que me donassin el full de reclamacions, però no ho vaig aconseguir».

Davant la negativa a donar-li el full de reclamacions, Jaume R. es va dirigir a la Policia Local d'Alcúdia, allà començaren a tramitar la denuncia fins que els va explicar el motiu de la queixa, llavors els agents es varen inhibir i li varen dir que s'havia de dirigir a «Consum».

Jaume R. ha explicat els fets a dBalears i els denunciarà davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Sebastià, fa dervers d'un any
Desgraciadament mentre els atacs a la nostra cultura i molt especialment al català tenguin rèdit electoral a Espanya,no podem esperar solucions que ens vinguin dels "nostres" governants. Si féssim un llistat de locals i negocis respectuosos amb la nostra cultura ,la Brunete mediàtica,( que deia l'anyorat Arzalluz) ens tractarien de xenòfobs, racistes, supremacistes etc.Si no feim res aviat pel nostre compte ho tenim fotut. Ai mareta!
Valoració:0menosmas
Per Jose Lendinez Gonzalez, fa dervers d'un any
No hi ha dret! I la policia local, crec que tb s'ho hauria de fer mirar. La obligació de la policia és constata si disposa de la llicència municipal corresponent. Per altra banda, seria necessari que les administracions autonòmiques, municipals i els Consells insulars corresponents, establisin un distintiu identificatiu de voluntat lingüística i de responsabilitat i compromís amb la llengua oficial d'aquesta comunitat. Ja està bé de menypreua la nostra llengua i a nosaltres per fer-ne ús. Això s'hauria d'acabar i l'administració hi té els mitjans.
Tot és tracta de respecte i no de prepotència colonial. Fa massa anys que patim aquesta xuleria i sobretot, els propis prejudicis dels mateixos mallorquins. Ja ho diu a la cançó en Biel Majoral: "val més forester ben integrat, que mallorquí que ha renegat".
Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa dervers d'un any
L'amo és simpatitzant de VOX
Valoració:4menosmas
Per Per a orientar-nos a consumir tal com volem, fa dervers d'un any
Ens caldria fer un llistat amb tots els comerços i establiments que respecten i es fan entendre en català, per poder dirigir-nos a ells i consumir tal com volem.
Crec que aquests locals em sortirien molt beneficiats.

I dels irrespectuosos o fatxes ni parlar-ne, que solets ja s´ho trobaran en pèrdues a final de mes.

Ens cal aquesta llista, amb urgència !
Valoració:7menosmas
Per Jordi, fa dervers d'un any
JO VULL UNA MALLORCA ON TOTHOM PUGUI DEMANAR 'UN GELAT' EN MALLORQUÍ SENSE CAP PROBLEMA.-
Vos imaginau el rebumbori que farien si un demanava "un helado" i no no l'hi volen servir? Vos imaginau quina escandalera que hi hauria a tots els canals espanyols, a totes les ràdios i a tots els diaris si un moro demanava “ايس كريم
” i no l’hi volien servir? Vos afigurau quina escandalera que hi hauria si un anglès demanava “an ice cream” o un alemany “eine Eiscreme”, o un italià “un gelato” o un francès “une glace” i no l’hi volien servir?
Si qualsevol d’aquests demana un gelat en la seva llengua, el venedor, si no l’entén, mira d’entendre-s’hi amb senyes o que qualcú que sàpiga idiomes traduesqui allò que el client demana.
Idò bé: si és un mallorquí que demana “un gelat” a Mallorca i l’envien a porgar fum, aquí no passa res. No piula ningú. No hi ha cap partit polític, ni cap televisió, ni cap ràdio, ni cap diari, ni cap ONG que defensi la igualtat, que remuguin ni poc ni gens.
N’hi ha que llavors t’enfloquen: és que es estrangers no saben castellà i es mallorquins sí. Un moment: a Mallorca, fa cent anys, la immensa majoria només sabia mallorquí. Maldament ara a l'Estado' no li agradi que ens en recordem, aquí, fins fa no gaire més d'un segle, la immensa majoria només sabia mallorquí i no parlava, ni tan sols entenia, el castellà.
Si ara "tothom" sap aquest idioma, és per mor de la política lingüística de l'estat borbònic, que l'ha imposat a les escoles i als mitjans de comunicació i que ha procurat que la llengua històrica, tradicional i natural de Mallorca, no sigui necessària als immigrants que vengueren de la Península i ara també d'altres llocs del món, per guanyar-se la vida.
Així és que els mallorquins tenim el dret i l'obligació de fer una escola realment mallorquina i uns mitjans de comunicació realment mallorquins. I una llei de comerç que garantesqui als consumidors mallorquins el dret que els entenguin en mallorquí onsevulla a Mallorca i els hi atenguin, com passa amb qualsevol llengua oficial en el món.
Només així perquè els mallorquins podrem tornar demanar 'un gelat' en mallorquí bens tranquils onsevulla a Mallorca, així com havien fet sempre els nostres pares, padrins i repadrins
Valoració:10menosmas
Per Per a orientar-nos a consumir tal com volem, fa dervers d'un any
Ens caldria fer un llistat amb tots els comerços i establiments que respecten i es fan entendre en català, per poder dirigir-nos a ells i consumir tal com volem.
Crec que aquests locals em sortirien molt beneficiats.

I dels irrespectuosos o fatxes ni parlar-ne, que solets ja s´ho trobaran en pèrdues a final de mes.

Ens cal aquesta llista, amb urgència !
Valoració:16menosmas
Per Tià, fa dervers d'un any
Això d'anomenar "foraster" la llengua castellana i els qui la parlen (únicament, amb esclusió i sovint rebuig de la nostra) ve d'enrere.

Teniml de la darreria del segle XVIII, l'Entremès des Lladre. Resumint: a un carrer estret de Ciutat han robat a una casa a entrada de fosca. Arriba tropa castellana (ja en aquell temps!) que, naturalment ni parla ni entén la nostra llengua i un mallorquinet que s'ho mirava prova de dir-los què ha vist i sentit, i ho fa en el seu castellà elemental. Diu que ha sentit la veu d'una de les siluetes i que parlava castellà. Els ho diu, als soldats, i en treu conclusions: troba , segur, aquella veu correspon a un dels lladres. I diu als soldats espanyols:
"Seguro será el ladrón, pues que parla forastero".

Aquest era el sentiment dels mallorquins de llavors, que perdura en bona parentre la nostra gent. Hem de dir, però, que quan un foraster mostra bona voluntat, s'adapta i es posa a parlar la nostra llengua, ja no és un "foraster". És mallorquí.

Tenc uns quants d'amics, rofessors de català, que són fills de forasters.

Valoració:15menosmas
Per 2000, fa dervers d'un any
@mallorquí: Tot tot lo teu es pura ignorància i incultura.
@venga:Perquè no escrius tu una cosa del teu propi cervell(si es que et funciona) que no sigui menystenir i criticar a d´altres comentaristes amb arguments.
Valoració:10menosmas
Per A Mallorca, en català!, fa dervers d'un any
Català, únic idioma oficial!
Valoració:13menosmas
Per Xusma, fa dervers d'un any
Després de tota la vida de fer feina a l' hostelería -no ho recomano a ningú- va arribar l' hora de jubilar-me. Un dia, sortint del hotel, vaig topar-me amb un amic i ferem la xerradeta. Jo li deia que estava molt content perquè a la fi perdria el turisme de vista. De sobte, l' encarregat del restaurant veí, que escoltava la conversa, va exclamar: " A ver si somos menos mallorquines, que todo lo que tienes es gracias al turismo". Jo li vaig dir que escoltar les converses era de mala educació, i que ningú li havia demanat l' opinió. També li vaig dir que tot el que tenia era gràcies als meus pares i padrins, i que l' hostelería només m' havia portat misèria. Dies més tard, un dels seus camarers me va dir que els vespres, quan tots eren a casa, tornava al restaurant i les robava les propines del "bote". També les obligava a fer 16 hores al dia, sense dies lliures, i només les pagava tres o cuatro hores. La resta, fins les 8 hores, les pagava el SEPE, o sigui nosaltres, per el Covid. Aquests són els artistes.
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente