Aquesta setmana ha aparegut una polèmica arran d'un comunicat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en el qual indicava que a partir de dia 13 de juny les biblioteques del campus tancaran a les 15 h. Aquesta data coincideix amb l'inici de la temporada d'exàmens finals, segons ha denunciat el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UIB.
A partir del 13 de juny, just la setmana que començam els examens finals, es tancaran les biblioteques a partir de les 15h.
— SEPC UIB (@SEPC_UIB) May 31, 2022
La UIB, una institució pública, ens veta l'accés a un dret bàsic de l'estudiantat com és el de disposar d'un espai d'estudi accessible per a tothom pic.twitter.com/31cNhRMPEm
La Universitat argumentava, en el missatge, que «s'han prioritzat les actuacions que no requereixen una inversió econòmica substancial i produeixen efectes a curt termini», com són la ventilació, el control de condicions de temperatura i l'optimització de l'ús dels edificis. Aquestes mesures les han pres per tal de «racionalitzar la despesa en aquest moment de crisi energètica i econòmica que pateix la UIB».
En referència a l'obertura de les biblioteques del campus, volem traslladar-vos que la UIB entén les reivindicacions dels estudiants i estam atents a les vostres necessitats, sobretot ara que s’acosten els exàmens.
— Universitat de les Illes Balears - UIB (@UIBuniversitat) June 2, 2022
Per això, volem remarcar una sèrie de qüestions en aquest fil pic.twitter.com/W1OpMrnapI
Però a les xarxes han sorgit diverses reivindicacions en contra, sota el lema #defensemlesbiblios. Els estudiants s'han queixat que aquesta «institució pública» els «veta l'accés a un dret bàsic de l'estudiantat com és el de disposar d'un espai d'estudi accessible per a tothom».
A partir del 13 de juny, quan comença la temporada d'exàmens a la Uib, tancaran totes les biblioteques a les 15h per estalviar energia.
— Mariona Saura (@MarionaSaura) June 1, 2022
Això és una vergonya. #defensembibliosUIB @SEPC_UIB https://t.co/IKwTd6Peln
Per la seva banda, la UIB, ha contestat que «entén les reivindicacions dels estudiants». Segons han concretat, han previst «més de 400 places d'estudi amb climatització a l'edifici Antoni Maria Alcover (el més eficient energèticament del campus) i també a la biblioteca del Jovellanos».
No és la primera vegada que la UIB pren mesures davant una situació d'emergència energètica. Va ser el passat mes de març quan va aturar la calefacció, va reduir l'ús de l'enllumenat exterior i va tancar alguns edificis.
Sembla una excusa per no dir la veritat. Si de veres a la UIB tinguessin tanta sensibilitat mediambiental, fa anys que ja no consumirien electricitat produïda amb energies fòssils o de la incineradora de Son Reus i disposarien de plaques solars fotovoltaiques suficients en el seus edificis per tal de satisfer totes les seves necessitats elèctriques.