muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Menorca, epicentre de la recerca mundial sobre els meteotsunamis

La segona edició del Congrés Mundial de Meteotsunamis s'ha celebrat a Menorca aquest cap de setmana, del 18 al 20 de maig, amb l’objectiu d’aprofundir, ampliar i compartir els coneixements sobre els aspectes científics, tècnics i socials de les rissagues o meteotsunamis. S’hi han reunit 20 investigadors d’arreu del món, que es dediquen a estudiar aquestes variacions del nivell de la mar causades per unes condicions atmosfèriques determinades.

Menorca ha estat escollida com a seu del Congrés Mundial de Meteotsunamis, perquè el port de Ciutadella és un dels punts més calents d’aquest fenomen de tot el món, atès que reuneix les condicions idònies per amplificar-lo i, a l’estiu, regularment s’hi donen episodis de diversa intensitat. Són les conegudes rissagues.

En el congrés, s'ha parlat d'aspectes com ara l’avaluació qualitativa i quantitativa dels meteotsunamis, les oscil·lacions dels nivell de la mar causades per la pressió atmosfèrica, les xarxes d’observació per a la recerca i la predicció de meteotsunamis, els processos meteorològics de mesoscala que causen els meteotsunamis, el modelatge, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca de meteotsunamis, i la contribució dels meteotsunamis als nivells marítims extrems i la influència sobre les tendències de nivells de la mar.

El II Congrés Mundial de Meteotsunamis ha estat organitzat conjuntament per la Universitat de les Illes Balears, l’Institut Menorquí d’Estudis i el Consell de Menorca, amb el suport del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Ciutadella, el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB), Ports de les Illes Balears, el Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la Unió Internacional de Geodèsia i Geofísica, i l’Associació Internacional per a les Ciències Físiques dels Oceans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.