algo de nubes
  • Màx: 16.89°
  • Mín: 12.25°
16°

1.200 docents han participat en una jornada de formació per a la transformació digital de les escoles

Els centres educatius han d’elaborar el seu pla digital, comptaran amb un assessor digital de l’IBSTEAM i facilitaran l’acreditació digital dels docents

1.200 docents de centres educatius públics i concertats de les Illes Balears han seguit la formació 'Transformació digital. Construïm l’escola de l’era digital'. En concret, s’ha convidat a participar-hi la comissió del pla digital de cada centre (PDC), integrada per un membre de l’equip directiu, un coordinador TIC i un responsable del pla digital.

Els plans digitals de cada centre s’han d’emmarcar en el Pla Digital d’Educació de Balears (PDEB), que recull les accions a desenvolupar en competència digital de l’organització, infraestructures tecnològiques, formació del professorat i comunitat educativa i està dirigit a tots els centres sostinguts amb fons públics.

La formació d’aquest divendres ha estat enfocada a donar difusió de tot el que s’ha de fer en els propers anys en matèria de digitalització als centres educatius de les Balears. La jornada ha comptat amb la presència de la directora de l’IBSTEAM, Yolanda Martínez, i de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández.

La necessitat d’una formació específica

L’IBSTEAM està coordinant la formació digital dels docents de les Illes Balears partint dels estàndards europeus; això suposa unificar els criteris i preveure accions en diferents nivells (bàsic, mitjà i avançant), que es complementen amb un itinerari formatiu flexible per donar resposta a les diferents necessitats en formats distints. Actualment ja s’han format més de 9.000 docents.

Aquest trimestre està prevista una formació massiva durant el mes de febrer de 2022 adreçada a coordinadors TIC, equips directius i responsables dels plans digitals dels centres, de manera que puguin assolir els reptes prevists en els propers anys, els quals han de permetre elaborar el pla digital de cada centre i posar-lo en marxa entre 2021 i 2025.

Així, el primer que hauran de fer tots els centres serà una diagnosi de la seva situació digital a través del programa SELFIE amb un qüestionari adaptat als estàndards europeus. Aquesta feina s’ha de dur a terme dins el 2022. La següent passa serà l’elaboració del pla digital de cada centre, que s’haurà de fer durant el curs 2022-2023. Cal tenir en compte que el PDC planifica el desenvolupament del centre perquè sigui digitalment competent i incorpora aspectes pedagògics, organitzatius i tecnològics.

Per fer possible tot aquest procés els centres comptaran amb un assessor IBSTEAM. Això ha suposat un increment notable de personal de l’IBSTEAM, que arribarà als 24 treballadors durant aquest curs. Els assessors orientaran les comissions del PDC de manera que es pugui assolir l’objectiu de que el mes de març de 2024 tots els centres educatius de Balears hagin elaborat el seu pla.

Per altra banda, el 'Pla Digital dels centres educatius de Balears' (PDEB) preveu nombroses accions formatives per tal de dotar els docents de la competència digital adequada i facilitat l’acreditació digital dels diferents nivells que marca la normativa europea. Cal tenir present que només en el segon trimestre d’aquest curs es preveuen 45 formacions (22 en competència digital i 23 en àrees STEAM). Fins ara ja s’ha format més de 9.000 docents a les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.