nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.92°

Jaume Sastre: «Hi ha molta gent que no és independentista però s'hi farà. Espanya ens fa independentistes»

El recentment elegit representant de les Illes Balears a l'Assemblea de representants del Consell per la República, Jaume Sastre, ha passat aquest dilluns per la secció 'El batec del carrer' que coordina Manel Doménech dins el matinal Ona Bon Dia, conduït per Toni Rotget, a Ona Mediterrània.

Jaume Sastre ha contestat les preguntes de Manel Doménech i Toni Rotget i ha explicat que ell no sempre ha estat independentista, sinó que s'hi va fer durant els anys 80 a mesura que comprovava la situació colonial que pateixen les Balears.

Sastre ha explicat que «som una persona que li agrada parlar clar i no anar-me'n per les bardisses» i per això proposa parlar de «descolonització i independència» i considera que «la gent agraeix que parlis clar i que no embullis».

Sastre també ha explicat que «hi ha molta gent que no és independentista, però s'hi farà. L'independentisme creixerà perquè Espanya ens fa independentistes» i ha evocat l'exemple de Francesc Macià que era coronel de l'exèrcit espanyol i arran de l'atac dels militars espanyols a la revista 'Cu-cut', es va fer independentista» i encara ha afegit que «quan la gent toca amb les mans el maltracte, les vexacions i les discriminacions a que ens sotmet Espanya, aleshores es fan independentistes».

El membre del Consell per la República és partidari de canviar el tarannà mallorquí de no voler-se significar: «els mallorquins anam pels racons com les aranyes, ens han fet invisibles, ens camuflam, ens adaptam a l'entorn, però hem de canviar perquè com em va ensenyar el professor Joan Quetglas, 'si no feim política, eles espanyols ens la faran en contra».

Respecte al paper que ha de jugar el Consell per la República, Sastre considera que «és una organització amb l'objectiu de fer efectiva la independència de Catalunya. Els seus objectius són aixecar la suspensió de la República i defensar la independència al carrer. Defensar el que va sortir al referèndum i aguantar fins que arribi el reconeixement internacional».

Segon Jaume Sastre, no té cap sentit «plorar perquè Europa no ens estima... Ningú ens farà la feina, hem d'estar convençuts i defensar el que creim, primer hem de fer nosaltres la independència i defensar-la al carrer i a partir d'aquí arribarà el reconeixement internacional» i ha posat com exemple el cas de Lituània: «va declarar la independència, en contra del criteri dels EUA i tenia l'exèrcit soviètic desplegat al seu territori. Al cap d'uns dies, Islàndia va ser el primer Estat en reconèixer la independència dels països bàltics».

Sastre sosté que «l'error és inherent a l'aprenentatge. El vertader guanyador aprèn de les derrotes, el perdedor es passa la resta de la vida llepant-se les ferides» i això aplicat al 2017, significa que «Espanya ens va fer guerra psicològica, varen amenaçar d'una manera versemblant, i els líders catalans varen caure en el parany» i proposa crear «un gabinet de guerra psicològica que analitzi els punts dèbils de Felipe VI, els seus generals, el president del govern, els ministres...»

«La independència catalana no arribarà amb guerres i tirs, arribarà a través de la guerra psicològica, els mitjans de comunicació i la complicitat internacional» diu el membre del Consell per la República que també recorda que «la Globalització té coses bones i dolentes. Si Felipe de Borbón provoca morts, acabarà com Milosevic».

Finalment, Jaume Sastre ha explicat que el Consell per la República «és un bon espai per reagrupar tot l'independentisme, per tornar a agafar la iniciativa i refer la confiança. És el pal de paller en el qual ens podem trobar tots els independentistes» i ha fet una crida a inscriure's al Consell per la República».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Jo mateix, fa mes de 2 anys

Situació colonial de les Illes Balears?
Diu que l'Assamblea General de l'ONU ha donat el seu suport unànime a la Republiqueta del Butifarrèndum i ha nomenat Puigdemont "Martin Luther King blanc".
Quanta dignitat!

Valoració:-2menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys

Dale duro, transcriptor!!



🤣💪🏼

Valoració:-1menosmas
Per Joan Josep Llull, fa mes de 2 anys

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"



Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)



Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".

Valoració:0menosmas
Per són irrecuperables, fa mes de 2 anys

No contesteu als feixistes, tenen el cervell ben girat !



Millor gasteu vostro temps en millorar el català i treballar per la nostra terra. Tendrà un millor profit.

Valoració:-1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 2 anys

Clar que si ... i de la mateixa manera si alguns dia fossim part dels països catalans, també serien una màquina de fer independentistes.

Valoració:0menosmas
Per Catalunya Insular, fa mes de 2 anys

Mallorquí: l'adoctrinament consisteix a fer creure que és possible ser espanyol i mallorquí alhora però no Mallorquí i català...

Valoració:8menosmas
Per NO RESPONGUEU ESCRITS EN FORASTER, fa mes de 2 anys

No valoreu ni respongueu cap escrit en foraster.
En aquest diari mallorquí, no els entenem.

Valoració:6menosmas
Per @"Mallorquí" (i jo frare!), fa mes de 2 anys

El que has de fer tu es anar a viure a Castella i prou de venir a esquitxar de merda aquest diari mallorquí!
Tens molts de diaris forasters on anar a emprenyar!
ARRUIX!

Valoració:6menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):



"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:6menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, [...]. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)



http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente