cielo claro
  • Màx: 19.98°
  • Mín: 13.54°
22°

Localitzades noves restes i dues síquies en el cementeri de Son Coletes

La segona fase d'excavacions al cementeri de Son Coletes (Manacor) comença a donar resultats. Aquest dimarts capvespre, el secretari de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, s'ha traslladat a Manacor per donar compte de les primeres troballes d'aquesta segona fase d'intervencions a Son Coletes, que ha encetat el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

Una setmana després que s'iniciassin les tasques, l'equip tècnic d'Aranzadi i ATICS es troba treballant en l'anomenada zona 4, que correspon a un espai enjardinat i lliure de tombes tipus cripta a l'oest de l'antic cementeri de Son Coletes.

En aquesta zona, i a la mateixa cota de l'any passat, a uns tres metres de fondària aproximadament, s'han documentat sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues síquies similars a les que es varen trobar l'any 2020 amb víctimes de la repressió: una d'elles seria la continuació de la fossa número 1, que es va començar a excavar en la intervenció anterior i en la qual varen aparèixer les restes de les dues dones identificades. L'altra síquia seria una fossa nova, la quarta localitzada fins el dia d'avui al cementeri. L'excavació d'aquestes dues síquies es durà a terme passada la festivitat de Tots Sants.

També s'ha documentat una concentració de restes en posició secundària amb alguns materials, que podrien correspondre a víctimes de la repressió, entre els anys 1936-1937. Aquestes restes també serien similars a les trobades l'any 2020 i correspondrien a individus que haurien estat extrets durant les tasques de construcció de les criptes a inici de la dècada de 1950.

«Les obertures de les fosses de la repressió franquista són la punta de llança de les polítiques de memòria democràtica del Govern de les illes Balears» ha afirmat el secretari autonòmic Jesús Jurado, «Son Coletes ens mostra la crua realitat d'un camp d'extermini feixista que cal investigar i dignificar».

De moment la intervenció continua amb les tasques de neteja i rebaix dels sediments amb l'ajuda de maquinària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Quina vergonya, fa mes de 2 anys

En feren de desastres, aquells animals!
Però ara resulta, que els nazis som els que demanam que no s'ens maltracti per parlar en Català, segons els seus hereus ideològics.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente