algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
21°

Mostren el model de comercialització d'energia basada en autoconsums compartits

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, acompanyats del conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, han visitat aquest dijous un dels espais escollits per instal·lar un projecte d'autoconsum compartit que democratitzarà l'energia a partir de l'any 2022, situat a l'IES Josep Maria Llompart de Palma.

El projecte d'autoconsum compartit de l'IES Josep Maria Llompart, gestionat per l'Institut Balear de l'Energia (IBE), es basa en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'edifici, de titularitat pública, amb les quals se subministrarà energia verda i a preu de cost a famílies vulnerables, a pimes i al mateix edifici, en règim d'autoconsum a partir de l'any 2022.

El projecte oferirà un consum energètic compartit a preu de cost en un radi de 500 metres de la instal·lació, sense necessitat de pagar cap peatge. En aquest sentit, cada instal·lació subministrarà electricitat a unes cinquanta famílies que, en col·laboració amb els ajuntaments i els serveis socials, seran seleccionades en funció de la seva vulnerabilitat.

Yllanes, ha indicat que «l'objectiu d'aquests projectes, que començarem aquest any, no és altre que el d'abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica». «Vull recordar que a finals d'aquest any el Govern, a través de l'IBE, vendrà els primers quilowatts hora d'energia verda a preu de cost a famílies vulnerables. Això suposa donar les primeres passes en generació i comercialització d'energia produïda per una empresa pública de les Balears operant en règim d'autoconsum», ha apuntat, al mateix temps que ha assegurat que «d'aquesta manera avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l'energia i amb especial atenció a criteris socials».

Per la seva banda, Belarra, ha assenyalat que «és especial conèixer un projecte concret que ens permet posar-li pell a la transició ecològica. Aquest és el model que volem per al conjunt del nostre país. Les Illes estan sent punta de llança en la transició verda i veiem que aquesta transició pot ser una transició justa. Aquest tipus de mesures, com l'autosostenibilitat és fonamental per a continuar avançant. Aquest és el model que volem i el volem impulsar ja».

Així mateix, el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha indicat que «els centres educatius de les Balears són especialment sensibles amb la necessitat de combatre el canvi climàtic i que en aquest cas a la teoria li acompanya també la pràctica». D'altra banda, ha recordat que els criteris de sostenibilitat ja estan integrats en tots els projectes de construcció i ampliació de centres educatius de les Illes, en els quals se segueixen criteris racionals, econòmics i sostenibles potenciant els medis naturals per a la climatització i equipant-los amb les últimes tecnologies en les instal·lacions, disposant plaques fotovoltaiques per a la generació d'electricitat, el gas natural per a la generació d'ACS i calefacció i la renovació d'aire de les aules amb control domòtic.

A l'acte també han assistit Pep Malagrava, director general d'Energia i Canvi Climàtic; Ferran Rosa, director gerent de l'IBE, i Jaume Salvà, director de l'IES Josep Maria Llompart.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.