L’executiu autonòmic, d’acord amb els sindicats i les patronals reunits en el marc de la Mesa de Diàleg Social, ha aprovat en el Consell de Govern d'aquest dimecres, 8 de setembre, que —tret que la normativa municipal disposi específicament un marc horari més restringit— les activitats col·lectives de caràcter social, cultural, esportiu, d’oci, de restauració i d’hoteleria a Eivissa han de concloure a les 2.00 h en lloc de la 1.00 h com fins ara. D’aquesta manera, queden homologades totes les illes. Aquesta mesura vigirà des d’aquest dijous, 9 de setembre, una vegada publicada en el BOIB, fins al 27 de setembre.
Així mateix, el Govern ha aprovat perllongar els controls d’entrada als ports i aeroports de l’arxipèlag, amb l’autorització prèvia del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB), però deixarà de sol·licitar el formulari de viatge per a persones vacunades (serà suficient presentar el certificat Covid). També es puja als 12 anys l'edat mínima pel que fa a l’obligació de presentar pauta completa de vacuna, prova negativa o justificant d’haver passat la malaltia. Fins ara el llindar estava en 6 anys. Aquesta mesura entrarà en vigor tot en el moment en què el TSJB l’autoritzi.
Situació epidemiològica
D’acord amb les dades proporcionades pel Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació de les Illes Balears, les Illes Balears presenten una incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants (IA14) en població general de 217,9, la qual cosa representa un nivell de risc elevat, d’acord amb els llindars establerts per l’avaluació de risc en el document Actuaciones de respuesta coordinada para el control de la transmisión de Covid-19 aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
No obstant això, el nivell de risc quant a la incidència acumulada difereix significativament a cada illa. Així, el nivell de risc és molt elevat a Eivissa, amb una IA14 de 318,1; a Mallorca i Formentera, amb una IA14 de 210,8 i 176,4 casos per 100.000 habitants, respectivament, el nivell de risc és elevat. Finalment, amb 131,7 casos per 100.000 habitants, el risc se situaria en nivell mitjà a Menorca.
La taxa de positivat és del 3,63 %. Aquest indicador es troba lleugerament per damunt del llindar definit per l’ECDC per sota del qual es pot considerar la situació epidemiològica en situació de control (3 %). Malgrat això, l’evolució de les darreres setmanes fa que es pugui pronosticar que properament es pugui assolir aquest objectiu.
Pel que fa a la situació als hospitals, aquests varen arribar al pic d’ocupació a mitjan agost, i s’ha observat una millora gradual, més significativa de llits d’hospitalització en planta que d’unitats de cures intensives, durant les darreres tres setmanes. Així, l’ocupació de llits per hospitalització per Covid-19 es troba de manera global en un nivell de risc baix, situada a 4,24 %, mentre que l’ocupació de llits de cures crítiques, amb un 17,60 %, es troba en un nivell de risc elevat.
En termes absoluts, el dia 6 de setembre es comptabilitzen 60 pacients hospitalitzats en unitats de cures crítiques per Covid-19, mentre que el dia 19 d’agost eren un total de 77 (disminució d’un 22 %). D’altra banda, l’hospitalització a planta de COVID-19 era de 257 pacients el dia 19 d’agost, i va baixar fins a 134 el dia 6 de setembre, una disminució del 48 % en dues setmanes.
En relació amb l’impacte que el procés de vacunació està tenint en la dinàmica d’hospitalitzacions (amb prop d’un 80 % de la població diana ja immunitzada amb pauta completa a les Illes Balears), la incidència d’ingressos a UCI observada a data de 30 d’agost als hospitals de les Illes Balears era 12 vegades superior en el grup de població major de 60 anys no immunitzada que en el grup de població de la mateixa edat vacunada. D’altra banda, aquesta diferència es magnifica en el grup de menors de 60 anys, en el qual, malgrat que presenta de manera generalitzada menys incidències de malaltia greu, el grup no immunitzat té una incidència 34 vegades superior que la població vacunada.