algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

La presencialitat total amb gairebé el mateix professorat, ràtios prepandèmia i el manteniment de les mesures sanitàries marcaran el curs 2021/22

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha presentat aquest dimecres les dades corresponents a l’inici del nou curs 2021/22 a les Illes Balears. L’han acompanyat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, i el secretari general, Tomeu Barceló.

De nou, la Covid-19 ha marcat la planificació del curs 2021-22, si bé amb algunes diferències significatives en relació amb els curs passat. «Des del Govern s’ha treballat per poder mantenir les escoles segures i al mateix temps garantir la presencialitat total de l’alumnat», han remarcat.

El proper curs 2021/22 preveu que les Balears comptin amb un total de 173.482 alumnes (3.113 més que el curs passat) degut principalment a l’increment de matrícula d’FP. El curs passat només es va creixer en 118 alumnes, una xifra extraordinàriament baixa ja que la tendència habitual en els darrers cursos era un increment de l’entorn de 2 mil alumnes cada any. S’ha de tenir en compte que la de les Balears, és l’única comunitat de l’Estat que té un creixement constant de l’alumnat, xifrat amb més de 26 mil alumnes en els darrers 10 anys, i una mitjana de més de 2000 alumnes nou cada curs. L’efecte de la pandèmia va fer que en el curs passat els nous alumnes fossin només 900.

El nou curs, a diferència del passat, comença amb la presencialitat total de l’alumnat. Per a fer-ho possible els elements claus han estat: l’experiència de l’anterior curs, en el que els centres han conviscut amb la pandèmia i han demostrat que les escoles són entorns segurs, l’alt percentatge del professorat vacunat (a l’entorn del 90 i, en el cas de l’alumnat, més del 71% de 15 a 19 i del 54% de 12 a 16, ja han rebut la pauta completa, les mesures de prevenció que es mantenen durant el nou curs i la bona coordinació entre Salut i Educació.

Per a fer possible la convivència amb la pandèmia i la presencialitat les Balears mantendran una xifra de docents molt similar a la del curs passat en el que es va incrementar en 567 docents a l’inici del curs. Avui ja s’ha assolit una quota de professorat de 450 docents, als quals s’hauran d’afegir més de 80 docents més del programa PROA+, per la qual cosa es comptarà amb una quota molt similar a la del curs 2020/21.

Amb aquesta dotació de personal es preveu que els centres puguin garantir la presencialitat total de l’alumnat i la dedicació del professorat especialista a les seves matèries, si així ho consideren els centres educatius.

Cal destacar que des de 2015 el nombre de docents a les Balears ha crescut en més de 2.000 professionals i que s’han fet oposicions que han permès estabilitzar el 2017, 2018 i 2020 2.779 places, la majoria per a docents interins. Es preveu haver tret prop de 6.000 places a oposició entre el 2017 i el 2023, es a dir, s’hauran de treure al voltant de 2.500 places més.

Les mesures que han funcionat bé es mantenen

La convivència amb la pandèmia ha suposat aplicar noves mesures que han demostrat la seva eficiència. Una de les accions més ben valorades pels centres educatius el curs passat ha estat el servei de substitució exprés del professorat que, com va passar el setembre de 2020, s’inicia amb 25 docents a totes les Illes i que s’incrementarà en cas de necessitat. S’ha de recordar que el curs passat, en el moment més àlgid de la pandèmia, va arribar a comptar amb un centenar de docents i va permetre fer substitucions ràpides en el cas de professors en quarantena o malalts de Covid-19.

Quant al material de protecció, amb la licitació feta durant el 2021 per valor de 2.596.136,07 € de distints productes de material de protecció individual per fer front a la Covid-19 els centres tenen equipament suficient per al curs 21-22. No obstant això s’iniciarà un altre expedient de contractació de material addicional per un valor aproximat de 400.000 euros per proveir de nou material als centres que ho precisin.

Les Balears, pioneres en posar l’accent sobre la ventilació. El primer trimestre del curs passat el Govern va facilitar a tots els centres de les Balears aparells de detecció de CO2, tant a la pública com a la concertada. En aquests moments, està en procés la licitació perquè els centres disposin de filtres HEPA per garantir un nivell òptim de purificadors d’aire per valor de 1.760.550€ corresponent als centres públics i s’augmenten els mòduls de funcionament dels centres concertats per a l’adquisició d’ aquests filtres per un valor de 460.000 €. Suposa un total de 2.220.550 €. Aquesta mesura complementarà l’adoptada el curs 20-21 amb l’adquisició de mesuradors de CO2 i suposarà dos filtres per cada tres grups a tots els centres, tant públics com concertats.

Es manté la dotació addicional per a monitors de menjador als centres públics per garantir el nombre de torns suficients al servei de menjador i es manté la dotació de 7 milions d’euros per a beques de menjador, actualment en termini de sol·licitud per als futurs beneficiaris.

L’impuls a la digitalització

Es destinaran 19 milions per a adquirir 5 mil aules digitals dels fons de cooperació. Això reforça la línia impulsada fins ara des de Balears amb la creació de l’IBSTEAM, la millora de la connectivitat a tots els centres educatius i l’impuls de la formació: ja s’han format més de 9 mil docents al llarg del curs passat. Es distribuiran 7 mil dispositius nous aquest curs que s’afegeixen al 8.000 que ja es distribuïren el curs 2020/21.

La gestió dels fons de cooperació territorial en matèria de digitalització que suposen aproximadament 30 milions d’euros fins el 2023 ha fet necessari reforçar l’IBSTEAM que és el centre encarregat de l’assessorament del programa i la formació en competències digitals. Així s’ha licitat la disposició d’un nou local per a l’IBSTEAM de 800 metres quadrats i s’ha incrementat el nombre de persones fins a un total 16 assessors, 4 dels quals estaran finançats amb els fons de cooperació territorial.

Es recuperen les ràtios prepandèmia

A l’actual curs es recuperen les ràtios ordinàries prepandèmia que segons estableix la llei són de 25 alumnes a primària, 30 a secundària i 35 a batxillerat. «Cal remarcar que a les Balears la mitjana a tots els nivells educatius es troba per davall del que marca la llei», han apuntat des de la Conselleria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris