algo de nubes
  • Màx: 16.64°
  • Mín: 7.61°
16°

El Govern compra cinc trens amb fons europeus per «millorar la xarxa ferroviària i les seves freqüències»

Armengol: «Hem de fer possible que més usuaris se sumin al transport públic i llevar cotxes de les carreteres»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada dels consellers de Mobilitat, Josep Marí, i de Fons Europeus, Miquel Company, ha anunciat avui la compra de cinc trens elèctrics per part del Govern. Aquests nous trens s’afegiran a la flota actual de 19 trens de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i permetran, a mitjà termini, millorar les freqüències de les línies que uneixen Palma amb sa Pobla i Manacor.

«Aquesta és una compra històrica, en termes quantitatius i qualitatius, que garantirà un millor servei a la ciutadania», ha dit la presidenta, qui també ha recordat que la intenció és reduir les freqüències actuals, que són cada hora, «per arribar a freqüències en moments punta cada 30 minuts». Armengol ha recordat, així mateix, que es tracta d’un procés llarg, ja que aquests nous trens encara s’han de construir, i ha ressaltat la importància de la planificació: «l’any 2015 vàrem tenir molt clar que havíem d’invertir i replantejar la mobilitat col·lectiva a les Illes Balears i millorar tant el transport públic com la seva eficiència energètica», ha dit, per afegir que la planificació ha de servir per tenir un millor transport públic, «més eficient i que garanteixi la seguretat i la sostenibilitat ambiental«.

L’adquisició d’aquests nous trens (cinc trens de quatre cotxes cada un) suposa una inversió de 54,6 milions d’euros, el 90 % dels quals provindran dels fons REACT-EU, constituïts per a la recuperació econòmica arran de la crisi de la Covid-19.

L’objectiu del Govern és la millora del transport públic perquè aquest es vagi consolidant com una alternativa atractiva respecte a l’ús del transport privat. És per això que, com ha destacat el conseller Marí, aquesta compra «servirà per seguir avançant en la consolidació del transport públic i millorar el servei actual de tren, incrementant freqüències i, per tant, donant més facilitats d’horaris i comoditat als usuaris». Per la seva part, Company ha ressaltat la importància de fer feina alineats, des de totes les institucions, per accelerar la transició cap a un model de mobilitat més respectuós amb el medi ambient. «És evident que per a la Unió Europea, com també per al Govern i per al Govern d’Espanya, la mobilitat sostenible és una prioritat, i així s’està demostrant amb l’adjudicació de fons europeus a les nostres propostes d’inversions», ha dit el conseller.

L’autorització de la despesa per licitar i adjudicar el contracte de subministrament d’aquests trens va ser aprovada el passat dilluns per part del Consell de Govern. El concurs de 54,6 milions és per fabricar-los, en un termini de 26 mesos, i subministrar-los. La previsió és que siguin lliurats a finals de l’any 2023 i puguin entrar en funcionament durant el primer semestre del 2024.

Els fons REACT-EU

Cal destacar que, dels 299 milions que rebran les Balears dins el paquet d’ajuts REACT-EU, prop de 50 milions seran per finançar l’adquisició de trens anunciada avui, mitjançant la reprogramació de fons FEDER plantejada per la Comunitat Autònoma, amb el vistiplau de la Comissió Europea. Aquest acord d’adquisició ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Conselleria de Mobilitat i la de Fons Europeus, que han fet possible poder incloure aquesta compra dins els fons REACT-EU. De la mateixa manera, el tramvia de Palma ha estat inclòs també en els projectes per finançar del Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Abans de la presentació, la presidenta Armengol ha visitat les instal·lacions dels tallers dels SFM, acompanyada també del director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, i del director gerent d’SFM, Mateu Capellà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sant Francesc, fa mes de 2 anys

Aha!
Un Govern 'balear' comprant trens per Mallorca
... Llavò mos queixa'm del centralisme dels cayetanos!

Valoració:2menosmas
Per Guillem, fa mes de 2 anys

Molt bé, molt bona i molt necessària aquesta inversió per comprar maquines de tren noves. Però que no s'oblidin a la Conselleria de les demandes que reclamen de fa molts d'anys els usuaris del tren, totes elles més senzilles i bones de resoldre, però sobretot bastant més econòmiques, per tal de fer més eficient i atractiu el servei ferroviari de Mallorca.Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente