algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Les comissions de Fosses i de Memòria demanen la inclusió de la memòria democràtica a la Llei d’Educació

Les comissions tècniques de Memòria i de Fosses de les Illes Balears han aprovat un document conjunt per demanar als grup parlamentaris del Parlament de les Illes Balears que impulsin la inclusió del concepte de memòria democràtica en la futura Llei d’educació de les Illes Balears, que ha començat la seva tramitació parlamentària. Recomanen, a més, que el concepte de memòria democràtica vagi lligat al de drets humans, que sí apareix en l’avantprojecte.

Les dues comissions són òrgans col·legiats de la Direcció General de Memòria Democràtica, integrada dins la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i estan integrades per representants del Govern, dels consells insulars, de la FELIB i de les entitats memorialistes Memòria de Mallorca, Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, i Memòries de Menorca.

«Han passat dècades de democràcia en les quals s’ha passat de puntetes des del punt de vista educatiu davant els fets relacionats amb la Guerra Civil i la repressió franquista», ha assenyalat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, «i això ha dut a les mancances actuals en aquest àmbit. Pensam que és molt important que l’aprenentatge de la memòria democràtica estigui inclòs en la Llei».

El document aprovat explica que la incorporació del concepte de memòria democràtica en la futura Llei d’educació contribuiria a desenvolupar la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, que en el títol IV (Garanties de no repetició) explicita el compromís governamental per incloure continguts i realitzar activitats tant curriculars com extracurriculars sobre memòria democràtica en els àmbits de l’educació secundària obligatòria, el batxillerat i l’ensenyament de persones adultes. Així mateix, fa referència al desenvolupament de plans de formació per als docents que permeti una actualització científica i didàctica en relació amb la memòria democràtica de les Illes per millorar els recursos conceptuals i metodològics.

Segons aquestes dues comissions, incloure la memòria democràtica en la futura Llei d’educació de les Illes Balears també situaria el text en línia amb el projecte de Llei de memòria democràtica estatal, que fou aprovat pel Consell de Ministres el passat mes de juliol. Aquest projecte parla en el capítol IV «Del deber de memoria democrática», del foment de valors democràtics i de convivència, mesures relacionades amb diferents àmbits educatius i de formació del professorat, la recerca, la divulgació i altres formes de sensibilització. L’objectiu és promoure, fomentar i garantir el coneixement de la història democràtica espanyola i la lluita pels valors i les llibertats democràtiques. El deure de memòria es complirà amb la inclusió de la memòria democràtica en el currículum educatiu d’ESO, batxillerat i formació professional, el foment de la recerca i la creació d’un centre documental.

La Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, va constituir fa uns mesos un grup de treball mixt d’educació integrat per membres de totes dues comissions tècniques, coordinats per la doctora en història Elisabeth Ripoll Gil, per començar a treballar en propostes de divulgació de la memòria democràtica dins l’àmbit educatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.