algo de nubes
  • Màx: 12.35°
  • Mín: 9.15°
12°

Pere Sampol: «Hem entrat en una situació d’emergència lingüística»

Pere Sampol històric dirigent sobiranista i que entre d'altres ocupà els càrrecs de vicepresident i Conseller d'Economia, Comerç i Indústria del Govern i Senador per les Illes Balears, s'ha afegit a les veus que reclamen un major compromís per part de les institucions, però també per part dels partits sobiranistes, en la defensa de la llengua catalana.

Sampol ha publicat aquest dijous un important article al diari Ultima Hora, titulat Ecologisme lingüístic, en el qual envia un missatge directe i explícit als «partits autòctons». Sampol diu a l'article «I, el més greu és que en l’àmbit polític sembla que no es dóna prou importància a la gravetat de la situació. Fins i tot pel que fa als partits autòctons, Més i el PI, pareix que han adoptat un perfil baix en la lluita per la normalització de la llengua catalana. Com que la defensa de la llengua pròpia no figura entre les prioritats de la gent, doncs deixa de figurar com a prioritat en l’agenda política d’aquests partits. Però, els partits, no haurien d’oblidar que la seva missió, o la raó de la seva fundació, no és adaptar-se a la realitat, sinó transformar-la. Si els qui estam convençuts renunciam a propagar les nostres idees i els contraris cada dia són més bel·ligerants, el resultat està cantat».

L'article de Sampol comença recordant que «Molts de la meva generació començarem a actuar en política, a mitjans dels anys setanta, quan el franquisme agonitzava. Ens motivaven dos grans ideals: la democràcia i la llengua catalana. Pot ser sorgien altres derivades com la justícia social, l’amnistia, la llibertat d’expressió, la protecció del territori, l’autonomia,... però totes passaven per aconseguir la democràcia i protegir la llengua catalana».

Sampol també hi diu: «Avui pareix com si el temps no hagués passat en molts d’aquests aspectes. Sembla que no hem consolidat cap d’aquests objectius. Podríem tornar a cantar aquella cançó de Lluís Llach que diu allò de «no és això companys, no és això...». Especialment s’estén la sensació de derrota en la lluita per la perpetuació de la llengua catalana. Pot ser mai havíem tengut tants escriptors en la nostra llengua, ni tantes publicacions, ni tanta presència a l’escola, ni alguns mitjans audiovisuals en català,... però la sensació és que perdem el seu ús al carrer, en l’àmbit familiar, en l’administració pública... Podríem dir que hem entrat en una situació d’emergència lingüística, la qual, com l’emergència climàtica, pot ser irreversible si no s’actua amb urgència».

Sampol conclu l'article dient que «de la mateixa manera que molta gent cada dia està més preocupada per la desaparició d’espècies animals i vegetals, la mateixa bona gent hauria d’estar preocupada per la desaparició de la nostra llengua. Haurien de convertir-se, també, en ecologistes lingüístics».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per totrecursos, fa mes de 2 anys

On el català resistirà més serà al País Valencià ja que a València ciutat es parla més català que a Palma i on menys durarà el català serà a Balears ja que fins i tot a Maó es parla menys català que a Barcelona i a Menorca només es parlarà castellà i alemany ja que a Menorca està petat d'espanyols i alemanys.

Valoració:0menosmas
Per Quin pardal, fa mes de 2 anys

Uep, en menosuno va molt emprenyat avui. Avui és en menossinco, com a mínim.

Valoració:0menosmas
Per deman, fa mes de 2 anys

Molt be.
¿I tu que fas per sortir d'aquesta situació d'emèrgencia?

Valoració:-3menosmas
Per Són Gotleu Park, fa mes de 2 anys

Collons, i tant, tu vius a la torre de Babel. Que ja t' en recordes com va acabar?.

Valoració:1menosmas
Per Ja fa estona...., fa mes de 2 anys

Ja fa estona que això que ara diu Sampol ho advertiren altres persones, persones que en aquells moments varen ser acusades de crear alarmisme i de fer el joc a la dreta. Benvingut al club, senyoe Sampol.

Valoració:14menosmas
Per Marcel, fa mes de 2 anys

Parlam sempre català! ;)

Valoració:15menosmas
Per Aprèn rus, fa mes de 2 anys

No m' extranya que venguis a contar batalletes per aquí, i tant. Amb els veïns que tens, ningú te deu fer ni puta cas. Pobret.

Valoració:-2menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 2 anys

Madre mía, Sampol.
Todo un referente.
Sin duda alguna.
Se le ve bien.
Me alegro.

Valoració:-15menosmas
Per Pobleret, fa mes de 2 anys

Ni un pas enrera en la defensa de la nostra llengua i drets La nostra llengua amb les seves particularitats es la nostra senya de identitat. Estimem la nostra llengua !

Valoració:23menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

I tant, tu on vius, a la lluna?

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente