algo de nubes
  • Màx: 18.56°
  • Mín: 8.69°
18°

Els empresaris agraris de Menorca adverteixen que el sector boví lleter està «a punt de col·lapsar»

187191

L'Associació d'Empresaris d'Explotacions Agràries de Menorca (Agrame) ha alertat aquest dilluns que el sector boví lleter «està a punt de col·lapsar» a causa de l'augment dels costos de producció i la pujada dels pinsos, els abonaments, el gasoil i l'electricitat.

L'entitat ha advertit que, des d'agost de 2020, els costos de producció de la llet han augmentat entre un 15 i un 20%, mentre que el preu dels pinsos han crescut un 25%, els abonaments un 15% i el gasoil un 25%.

Així mateix, han indicat que la sequera ha provocat la reducció de la producció de pastures i farratges, la qual cosa ha augmentat les despeses dels empresaris d'explotacions agràries perquè han hagut de fer front a una major adquisició de pinsos per a l'alimentació del bestiar i ha originat també una reducció d'ingressos, perquè s'ha reduït la producció de llet.

«Mentre la llet ens la continuen pagant a Menorca al mateix preu, a uns 0,315 euros/litre, els costos de producció sumen en aquests moments uns 0,40 euros/ litre», han apuntat a través d'un comunicat.

En aquest punt, han indicat que les conseqüències de la desaparició del sector boví lleter a Menorca serien «desastroses». En concret, han subratllat que implicaria la «gairebé destrucció» del teixit productiu lleter menorquí, la qual cosa suposaria la desaparició de més d'un centenar d'explotacions que generen més de 450 llocs de treball de manera directa entre agricultors, treballadors de les indústries làcties, cooperatives, subministradors i veterinaris, entre altres, el volum de facturació dels quals suma entre 35 i 40 milions d'euros.

A més, han destacat les conseqüències mediambientals per la desaparició d'aquests agricultors que, segons han dit, amb la seva activitat s'encarreguen indirectament de mantenir nets els prats i els boscos.

«El nostre paisatge també quedaria greument afectat perquè deixaria de cuidar-se i això implicaria un problema afegit d'afectació al voltant del qual tant privilegia i presumeix Menorca com a Reserva de la Biosfera i que tantes postals d'estiu genera», han assenyalat.

Des d'Agrame consideren que la situació no és irreversible i que «encara som a temps». En concret, advoquen per la unió de ramaders, cooperatives, associacions agràries, indústries làcties, i administració pública per a «buscar una sortida realista i vàlida per a tots».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.