algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 13.93°
20°

Una dona embarassada demana hora al PAC de Santa Catalina i li responen «¿Prefieres que te hable en catalán o que te dé hora para la vacuna?»

Aquest divendres, 30 de juliol, s'ha produït un cas greu de discriminació per raó de llengua.

Sobre les 13 hores de divendres, una dona embarassada va telefonar al PAC de Santa Catalina, situat a la Glorieta de Pau Casals, S/N, de Palma, per demanar hora per posar-se una vacuna. La dona va explicar a la telefonista que la seva comare li havia recomanat que demanàs hora per posar-se la vacuna de la tos ferina i quan li estava donant el número de document d'identitat, l'empleada del PAC li va dir, amb males formes, que no l'entenia. Aleshores la dona va demanar que si li podia passar amb algú que la pogués entendre. Va ser llavors quan l'empleada pública li va etzibar en castellà: «què prefereixes, que et parli en català o que te doni hora per a la vacuna?» i davant la insistència de la ciutadana de ser entesa en la llengua pròpia de Mallorca, la telefonista li va dir en to amenaçador: «tu mateixa...».

La dona embarassada, que ja s'havia identificat, li va demanar el nom a la funcionària per presentar la corresponent denúncia. Aquesta, en un principi es va negar a identificar-se i, posteriorment, va dir un nom (que dBalears coneix i que respon a les inicials de L.P.), tot i que li va desaconsellar presentar denúncia i la va desafiar: «vine aquí al PAC i ho parlam tu i jo».

La víctima d'aquesta nova discriminació per raó de llengua ha explicat a dBalears que «ara que estic embarassada i que me toca anar molt de metges, me trob amb moltes situacions de discriminació» unes situacions «que són violència», ja que «se basen en el xantatge de 'o parles en castellà o no rebràs una bona atenció'».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Mala bava, fa mes de 2 anys

Prefieres? Opció
En sabia, idò.
Només és mala bava. No en té d´altra!

Valoració:-1menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Però no són just es monàrquics ... de republicans també n'hi ha que ho dissimulen (lo d'estimar-nos em referesc) ....................1934.- «Una persona de mi conocimiento asegura que es una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada cincuenta años. El sistema de Felipe V era injusto y duro, pero sólido y cómodo. Ha valido para dos siglos». (Manuel Azaña President de Govern de la 2ª República Espanyola).

Valoració:4menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Ja fa segles que els Borbons procuren, tant com poden, dissimular i que no es noti gens ni mica, com n'estan d'enamorats de tot "lo nostro". ..... ... 1715.-«Si os defendieren qualquier Castillo, o Casafuerte, la quemaréis y arruinaréis hasta los cimientos. Y toda la gente que encontraréis dentro la mandaréis [a]horcar, …y sus vienes serán confiscados, sin remisión». PASCUAL RAMOS, Eduardo. «Preparativos y disposiciones de Felipe V para la expedición a Mallorca en 1715…



1715.- El 18 d’agost, el Consejo de Castilla adreçant-se a Philippe de Bourbon (Felip V) entre altres coses, li remarcava que en la composició de l'Audiència «el Regente y el Fiscal sean precisamente Castellanos», …. . …. «Que se actue y los Instrumentos se escrivan la lengua Castellana. Y que de oy en adelante no se permita imprimir libro alguno en otro idioma que en castellano». …. «así en lo civil, como en lo criminal actuando en lengua Castellana». …. Aquest decret, dit de Nueva Planta de Mallorca, fou signat per Felip V al palau del Buen Retiro el 28 novembre 1715. ... //// ...



1715.- “Lo sexto se podria prevenir el cuidado de introducir la lengua castellana en aquel País... Pero como a cada nación parece que señaló la naturaleça su idioma particular ... y mas quando el genio de la Nacion como el de los catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País...”, (Archivo Histórico Nacional, “Consejos”, llig. 17986)

Valoració:4menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

CIUTADANS DEL MÓN Es ciutadans del món, els vertaders internacionalistes, som els qui defensaríem el castellà en front de la imposició de l'anglès a Puerto Rico, i defensaríem el guaraní en front de la imposició del castellà al Paraguai, i defensaríem el cors en front de la imposició del francès a Còrsega; som els qui defensaríem totes les llengües minoritàries i les minoritzades arreu del món, allà on ens tocàs viure. És evident que als Països Catalans els ciutadans del món som els qui hi defensam la llengua catalana en front de la imposició del castellà, o del francès, o de l'italià. Els qui defensen les llengües imperials són imperialistes, i els qui no s'esforcen en retornar la primacia a la llengua pròpia dels indígenes d'un país on aquesta llengua és minoritzada per la imposició d'una altra llengua són colonialistes i/o colaboracionistes del colonialisme.

Valoració:4menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Es ciutadans del món, els vertaders internacionalistes, som els qui defensaríem el castellà en front de la imposició de l'anglès a Puerto Rico, i defensaríem el guaraní en front de la imposició del castellà al Paraguai, i defensaríem el cors en front de la imposició del francès a Còrsega; som els qui defensaríem totes les llengües minoritàries i les minoritzades arreu del món, allà on ens tocàs viure. És evident que als Països Catalans els ciutadans del món som els qui hi defensam la llengua catalana en front de la imposició del castellà, o del francès, o de l'italià. Els qui defensen les llengües imperials són imperialistes, i els qui no s'esforcen en retornar la primacia a la llengua pròpia dels indígenes d'un país on aquesta llengua és minoritzada per la imposició d'una altra llengua són colonialistes i/o colaboracionistes del colonialisme.

Valoració:2menosmas
Per Mala gent, fa mes de 2 anys

El forasterots invasors impedeixen que els mallorquins catalanoparlants ens immunitzem contra el coronavirus. A veure si això no és un intent de genocidi?

Valoració:5menosmas
Per Mercè, fa mes de 2 anys

A mi em va passar quelcom semblant a Barcelona. En una fruiteria.
Vaig preguntar una cosa a la caixera i em va dir que li parlés en castellà perquè deia que no m'entenia.. Llavors li vaig contestar que tenia l'obligació d'entendre'm atès que estava en un càrrec públic, no té perquè parlar-lo però si la obligació d'entendere'l.
Hi havia un noi per allà que em va donar la raó. Les dues llengües són oficials, per tant han de poder entendre les dues encara que ella sigui castellanoparlant.
Suposo que es pot denunciar un cas de discriminació com el què ha rebut aquesta dona!

Valoració:7menosmas
Per Catalunya Insular, fa mes de 2 anys

El colonialisme castellà i els seus objectius genocides passen per sobre de la nostra salut. Són coherents. Mal gent, però coherents. I nosaltres com reaccionem davant d'aquestes agressions?

Valoració:6menosmas
Per Josep Maria Garcia Pallí, fa mes de 2 anys

Està clar la solució ,quedas amb ell al Pac i li muntes un sidral ,però hi vas amb una advocada ,alguna amiga tindràs que ho serà i llavors que parli

Valoració:7menosmas
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

Gent....,coma aquesta,no la necesitam,per aqui; te nasos de ser una d'aquestas interinas,que volen plaça fitxa,que cuan surtan per la tele,s'esxpresan en castella,diuen que fa deu anys,que fan interinatge,i renegan del catalá; vestan a prenda canyetas amb llibertat,ja sapa a on,que allá si que parlan la teva llengua.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente