nubes dispersas
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

L'IEC publica una declaració institucional sobre les «quatre noves llengües balears» inventades per Casado

Davant les declaracions del president del Partit Popular, Pablo Casado, realitzades aquest cap de setmana a Palma en les quals parla del mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterer com a llengües, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), com a acadèmia de la llengua, manifesta:

— que aquestes denominacions, així com alguerès, valencià o rossellonès, que són denominacions legítimes, fan referència a varietats de la llengua catalana en els diferents territoris i no posen en dubte la unitat essencial de la llengua. Totes les llengües sense distinció —i la llengua espanyola no n’és cap excepció— tenen varietats territorials amb denominacions específiques. En el cas de l’espanyol, aquestes varietats no són només les pròpies dels països hispanoamericans, sinó també les pròpies del mateix territori de la península Ibèrica.

— que la comunitat acadèmica internacional considera el català com el defineix el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC: «Llengua romànica parlada a Catalunya, a la major part del País Valencià, a les Illes Balears, a la Franja de Ponent, a la Catalunya del Nord, a Andorra, a la ciutat sarda de l’Alguer i a la comarca murciana del Carxe». També el Diccionario de la lengua española, de la Real Academia Española (RAE), defineix el català com la «lengua romance que se habla en Cataluña y en otros dominios de la antigua corona de Aragón», definició que deixa clara la unitat de la llengua catalana.

— que una de les accepcions del mot mallorquí és, segons la RAE, «variedad del catalán que se habla en Mallorca», similarment a com defineix el murcià i l’andalús, entre d’altres, com a «variedad del español que se habla» en les regions respectives.

Per tant, l'IEC remarca que les declaracions de Casado són «producte de la ignorància o de la mala fe». «I com a institució acadèmica de la llengua catalana, l’IEC rebutja que s’utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes», conclouen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Er Kiyo, fa mes de 2 anys

"Er Prinzipito" en andalú; "Le pío perdón a loh niñoh por mo d’abel-le dedikao ehte libro a una perzona mayó. Tengo una ehkuza zeria: ehta perzona mayó eh er mehón amigo ke tengo en er mundo. Tengo otra ehkuza: ehta perzona mayó eh ehkapá’e komprendel-lo to, inkluzo loh libroh pa niñoh. Tengo una terzera ehkuza: ehta perzona mayó bibe en Franzia, enonde bibe ehmayaíta i arrezía. En berdá ke nehita de zè konzolá. Zi to lah ehkuzah ehtah no zirbieran, tambié pueo dedikal-le ehte libro ar niño k’er delante abía zío ehta perzona mayó. To loh mayoreh an zío mah anteh niñoh (anke pokiyoh d’eyoh z’akuerdan). Azín ke bia korrehì mi dedikatoria: ar Léon Werth d’en kuando era un zagaliyo".

Valoració:6menosmas
Per Indiota, fa mes de 2 anys

No ens enganyem, és el mantra espanyoleiro de sempre : "...actuar mañosamente para conseguir el efecto sin que se note el cuidado". El que passa és que el mañoso actual es mes beneït que una espardenya.

Valoració:11menosmas
Per És cert, fa mes de 2 anys

Ens cal no quedar-nos mai amb els braços plegats, cal respondre encara que qui ho provoqui sigui una poca pena i un ignorant.
Ens cal una acció-reacció permanent. Resistència i proactivitat a tota hora i en tot lloc, que al final, vencerem.

Valoració:15menosmas
Per Guim, fa mes de 2 anys

NECI. Que no sap allò que podria o deuria saber; mancat de discreció elemental.
MENTIDA: Afirmació feta conscientment contra la veritat.

Valoració:15menosmas
Per Monja, fa mes de 2 anys

Pacotur
Totalment encertat

Valoració:8menosmas
Per pacotur, fa mes de 2 anys

No veig en Casado aquest capaç de llegir aquesta declaració de l'IEC.
De fet, no el veig gaire capaç de fer res de res, excepte provocar i fomentar odi.

Valoració:23menosmas
Per Visca la República catalana!, fa mes de 2 anys

La sobirania correspon al conjunt del nostre poble; és a dir, correspon a tot Catalunya, a tot el poble català, no a una part d'aquest (Mallorca, Eivissa, el Principat, València, Catalunya Nord, Menorca, Formentera, l'Alguer, etc.). Si fomentam la divisió de la nació catalana col·laboram a la perpetuació de l'imperialisme del Regne d'Espanya (UN regne), de la República francesa (UNA república) i de la República italiana (UNA república).

Valoració:17menosmas
Per idò sí, fa mes de 2 anys

Ell no en sortirem mai, d'aquest encallador! Quan no és un és un altre que ens volen fer veure que som uns beneits que ni tan sols sabem quina llengua parlam! I que tot un president d'un dels principals partits d'Espanya mostri aquesta ignoràcia tan feresta és preocupant, tant si ho fa per ignorància com per mala fe. Tant ell com els del seu partit no haurien de tenir res a fer a Mallorca, els mallorquins els hauríem de donar l'esquena, però sembla que hi ha un nombre tan considerable de curts de gambals que encara és possible que els tornin a posar al Govern i batlies, Ja ho val!

Valoració:23menosmas
Per Lluís, fa mes de 2 anys

L´IEC no ha de perdre el temps amb aquesta gent que va en contra nostra. Nosaltres hem de tirar endavant cap a la independència d´aquesta gent que ens vol mal. Ni un pas enrera. Visca els països catalans, com més aviat millor, si pot ser demà encara millor.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente