cielo claro
  • Màx: 20.67°
  • Mín: 13.08°
20°

El GOB exigeix que la promoció de la Serra de Tramuntana «vagi acompanyada de mesures efectives per la seva conservació»

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha exigit al Govern i al Consell de Mallorca, en el dècim aniversari de la incorporació de la Serra de Tramuntana al patrimoni mundial de la UNESCO, que la promoció de la Serra «vagi acompanyada de mesures efectives per la seva conservació».

Segons ha advertit el GOB, encara que la Tramuntana és l’espai natural terrestre més extens i valuós de les Balears, 14 anys després de ser declarat paratge natural i 10 des de la seva incorporació al patrimoni mundial, «la protecció legal i el reconeixement internacional no s’està demostrant suficient per revertir els canvis ambientals que s’estan produint en ella i que tenen i tendran efectes sobre el patrimoni natural i cultural».

Pel GOB, «la tendència de la Serra de Tramuntana al llarg dels darrers deu anys no es aliena al que passa a la resa de Mallorca, i està marcada, entre altres factors, per la reducció de l’activitat agrària i l’augment de places turístiques i increment de la de la pressió humana, tant la derivada de l’allotjament, residencial i turístic, com la de visitants».

«La degradació del patrimoni etnològic, l’increment en el consum de recursos i la massificació dels espais naturals són alguns dels efectes derivats» d’aquesta situació, ha advertit l’entitat ecologista.

En aquesta línia, ha apuntat que la conservació del patrimoni natural i cultural de la Serra amb les activitats que la conformaren durant segles i fins l’arribada de l’economia turística és a l’actualitat «un impossible». Per aquest motiu, ha considerat que «fan falta altres estratègies per minimitzar la pèrdua de patrimoni cultual, i sobretot garantir la conservació de la biodiversitat que viu la Serra».

«La divulgació dels valors culturals i naturals de la Serra de Tramuntana és una via positiva per la seva valorització, però si se queda fonamentalment en això, i no s’adopten mesures efectives per frenar el canvi socioeconòmic i ambiental des d’aquest espai no es podrà aconseguir l’objectiu de la seva conservació», ha destacat el GOB.

Davant aquesta situació, ha exigit al Govern i al Consell «més esforç en conservació», el que «passa per desenvolupar, amb tota la seva potencia, el marc d’ordenació i gestió del paratge natural de la Serra, que 14 anys després quasi no ha avançat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.