muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.33°
12°

Aina Vidal: «Ha faltat valentia i una aposta clara per unes polítiques culturals i lingüístiques més fermes i ambicioses»

Aina Vidal Montserrat (Son Ferriol, 1996) ha estat membre de la Junta Directiva de l'Obra Cultural Balear durant els tres darrers anys i des del passat 16 de juny és la nova Coordinadora de l'Entitat.

Quines seran les vostres responsabilitats a partir d'ara? Responsabilitats n’hi ha moltes i cadascú ha d’assumir les seves. Parl tant de l’equip tècnic com de la Junta Directiva. En ambdós llocs, cal tenir un compromís amb l’entitat. En tot cas, les meves seran mantenir l’activitat de l’Obra Cultural Balear i assegurar-me que la feina surt endavant.

Podem dir que l'OCB torna a estar en un moment d'expansió?

Sens dubte. Si bé és cert que la pandèmia ha jugat una mala passada, crec que la tendència de l’entitat, en comparació en fa uns anys enrere, és de creixement. I aquesta és la línia que volem seguir i, especialment amb els joves.

Com ha afectat la pandèmia a l'OCB?

La pandèmia ha afectat a tots els nivells de la nostra societat i ha obligat a tothom a aturar-se. Això ha fet, evidentment, que hagi minvat considerablement l’activitat de l’entitat. Durant tot aquest temps, no s’han pogut programar actes, ni diades, ni manifestacions, sort que hem pogut seguir fent reunions de forma telemàtica. Ara, com tot, toca tornar a arrancar.

L'OCB, aquesta darrers anys, ha tornat a obrir-se a la societat, ha reobert Can Alcover, ha reforçat la Xarxa Territorial, ha recuperat la idea de campanyes populars... La vostra idea és abundar en aquesta línia?

La idea és mantenir l’activitat a Can Alcover; enfortir la Xarxa Territorial; fer campanyes, entre altres, de socis; arribar a les barriades, apropar-nos als joves, donar un cop de mà a la indústria cultural, etc.

En quin moment està la Xarxa Territorial?

També s'ha recuperat la Xarxa a nivell d'Illes Balears... Actualment hi ha 34 municipis que formen part de la Xarxa Territorial de l’OCB. És molt bona xifra, si tenim en compte que és més de la meitat dels municipis de Mallorca. Ara cal treballar en aquells pobles on encara no existeix una delegació de l’OCB o una entitat cultural amiga. Pel que fa a la Xarxa a nivell d’Illes, s’ha duit a terme una primera passa amb la trobada de l’OCB de Formentera, l’Institut Menorquí d’Estudis, l’Institut d’Estudis Eivissencs per a treballar de forma conjunta.

Quin balanç feis fins ara de la campanya 'Comença amb un Bon dia'?

És una campanya que va néixer amb força i ha funcionat molt bé. A Palma, no hi ha dia que passegis pel carrer i no vegis algú amb una bossa de ‘Bon dia’. Llàstima que amb la pandèmia quedàs aturada.

Heu aconseguit posar a l'agenda una qüestió que estava 'tapada': les discriminacions constants als que trien usar la llengua catalana...

És una de les mostres que, efectivament, queixar-se, denunciar i fer renou, serveix per canviar algunes coses. A l’OCB hem treballat en aquest sentit, amb la Bústia de Drets Lingüístics, on els ciutadans ens podien fer arribar discriminacions lingüístiques que patien, amb el suport jurídic a Paula Rotger, qui també fou maltractada per raó de llengua, fent campanyes de normalització lingüística, etc. Fruit de tot això, el Govern va posar en marxa, fa uns mesos, l’Oficina de Drets Lingüístics, fet que celebram.

Com valorau les polítiques culturals de les institucions? I les polítiques lingüístiques?

Tant en un àmbit com en l’altra, consider que ha faltat valentia i una aposta clara per unes polítiques culturals i lingüístiques més fermes i ambicioses. Pel que fa a la política lingüística cal apostar per una política activa, això suposa una despesa pública que s’allunya molt del pressupost actual. Tanmateix, el pressupost que els nostres governants decideixen destinar a cada política pública, és un reflex de les seves prioritats i els seus interessos i sembla que el català i la cultura no es troba entre els deu primers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

Seguim,amb gonellas,de veritat; haurian d'escriura al,o.k.,diario,abc,la razón,etc.
Dexau de tocar als ronyons,amb el catellà; fan cursos,per castellanoparlants,i gratuïts,anims,que no és tan dificil.

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

Gràcies immenses Tomeu i enhorabona Aina.
Cal lluitar per la reciprocitat televisiva i per un català standard que compti més amb les aportacions de la perifèria, que no s'oblidi la denominació de Països Catalans i treballar amb els nouvinguts.
Molt d'encert.

Valoració:2menosmas
Per Sòcia, fa mes de 2 anys

Crec que s'ha d'agrair a en Tomeu Martí la feinada que ha fet els darrers tres anys sense cobrar ni un euro. Ha fet molt bona feina. Esper que la nova coordinadora també faci una bona feina. Ho hem de menester!

Valoració:14menosmas
Per mi verdad, fa mes de 2 anys

Entre esta entrevista y la que publicó U.H., hace casi una semana, hay diferencias muy considerables. En aquella decía que la OCB, se estaba haciendo vieja, ya que muchos de sus miembros estaban en la horquilla de los 50 a los 60 y que a la juventud la organización poco le interesaba hasta el punto que muchos jóvenes la desconocían totalmente. Si se analiza en profundidad, bastante lógico.
Por cierto, el anterior coordinador, o sea Tomeu Martí, no queda en buen lugar.
Es la furia de los que llegan y que todo se lo tienen que comer. Al final no nos comemos nada.

Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente