algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Més de 5.000 aspirants es presenten a les oposicions docents de les Balears

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha presentat aquest divendres les oposicions docents 2020 que comencen a partir de dissabte a les Illes Balears. En total més de 5.000 aspirants concursen per 1.144 places distribuïdes entre infantil i primària, secundària, formació professional, escoles oficials d’idiomes, música i arts escèniques, i arts plàstiques i disseny. Sense oblidar que s’inclou una oferta destacada de places de suport educatiu.

Cal destacar que aquesta convocatòria preveu novetats importants respecte d’altres convocatòries a causa de la Covid-19, com són:

  • La duplicació de les seus on es duran a terme les proves, que passen de 15 a 30 en centres públics, i de 2 a 4 a la UIB.
  • La duplicació del nombre de tribunals, fins arribar als 129 (95 a Mallorca, 16 a Menorca i 18 a Eivissa i Formentera).
  • L’existència d’un protocol de mesures de prevenció enfront de la Covid-19 durant tot el procés selectiu, tant per als aspirants com per als tribunals.
  • La convocatòria del 2021, que correspon a la del 2020 ja que es va haver de suspendre per la pandèmia, és de 1144 places, la qual cosa suposa que des del 2017 s’han convocat 3481 places d’oposició.

La convocatòria de totes aquestes places ha contribuït a la baixada de la taxa d’interins, ja que es va començar la legislatura amb un dels percentatges d’interins docents més elevats de l’Estat, el 37,14 % d’interins amb places vacants, i després dels processos d’oposició del 2017, el 2018 i el 2019, s’ha baixat fins al 28 % de mitjana.

L’objectiu de la Conselleria és continuar convocant oposicions els propers anys 2022, 2023 i 2024, amb la previsió d’oferir a l’entorn de 2500 places. La finalitat és baixar el percentatge de docents interins fins arribar aproximadament al 15 % del total, la qual cosa dotaria les plantilles dels centres educatius de major estabilitat, que és un dels requisits indispensables per garantir la implantació de millores pedagògiques efectives.

La Conselleria té prevista la negociació de les noves convocatòries d’oposicions amb els agents socials presents a la Mesa Sectorial d’Educació. A la vegada que preveu també negociar altres mesures complementàries d’estabilitat per als interins amb els sindicats educatius.

Convocatòria Oposicions 2020 (ajornades a 2021) en xifres

5.093 aspirants opten a una de les 1.144 places a les Illes Balears distribuïdes entre infantil i primària, secundària, formació professional, escoles oficials d’idiomes, música i arts escèniques, i arts plàstiques i disseny.

Tot i que els percentatges més elevats de places corresponen a professors de secundària, (557 places, el 48,68 %) i mestres d’infantil i primària (410 places, el 35,83 %), una de les novetats més destacables de la nova convocatòria d’oposicions és l'àmplia oferta de places de suport educatiu: un total de 132, que corresponen a les especialitats de pedagogia terapèutica (75) i audició i llenguatge (25) a primària, i orientació educativa a secundària (32). Bona part d’aquest increment de l’oferta de places respon a la voluntat de la Conselleria d’incrementar la presència d’orientadors als centres de primària, a més de consolidar els equips de suport de tots els centres educatius.

Les oposicions comencen a partir de dissabte, 19 de juny, en un total de 34 seus repartides per totes les Illes Balears, el doble que a la darrera convocatòria. Comptaran amb més de 5000 aspirants (4008 per Mallorca, 426 per Menorca, 621 per Eivissa i 38, per Formentera) i 129 tribunals (95 a Mallorca, 16 a Menorca i 18, a Eivissa i Formentera). Cal destacar que no hi ha cap tribunal que tengui més de 60 aspirants assignats. Tots, membres de tribunals i aspirants, hauran de complir amb els Protocols COVID-19, dissenyats expressament per a aquest concurs-oposició.

Una altra de les novetats d’aquesta convocatòria és que s’ofereixen 36 places per a professorat de música i arts escèniques i 11 places per a professorat d’arts plàstiques i disseny. Cal recordar que el 2019 es varen oferir més places per al professorat de formació professional, i ara es tornen prioritzar les places de les especialitats en les quals hi ha més vacants i menys aspirants, com les que corresponen a especialitats musicals, d’arts plàstiques, d’alemany o relacionades amb ensenyaments tècnics de formació professional, com ara cuina o manteniment de vehicles, entre d'altres.

Pel que fa a la Formació Professional, es treuen a concurs un total de 115 places (78 a Mallorca, 17 a Menorca, 17 a Eivissa i 3 a Formentera).

Des del 2018 les convocatòries d’oposicions s’han plantejat de manera que cada opositor tengui dues oportunitats de presentar-s’hi. A més a les Balears la mitjana d’aspirants per cada plaça és d’entre 3 i 4, una de les més baixes de tot l’Estat.

En total, a Mallorca s’oferiran el 68 % de les places, a Menorca el 9,52 %, a Eivissa el 20,01 % i a Formentera el 2,44%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris