muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Els arxius municipals de set municipis de Mallorca s'integren a la Plataforma d'Arxius Històrics de les Illes Balears

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha assistit a la presentació de la Plataforma d'Arxius Històrics de les Illes Balears, una iniciativa de la UIB oberta a la cooperació amb altres institucions per a facilitar la catalogació informatitzada, la digitalització, la preservació a llarg termini i la difusió en obert de la documentació que contenen els arxius històrics de les Illes Balears, amb l'objectiu principal de difondre la memòria històrica i facilitar la investigació. A la plataforma s’hi allotgen incialment els documents de sis municipis i un setè està a punt d’entrar-hi.

Molts dels arxius municipals han rebut subvencions del Departament de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística del Consell de Mallorca, ja que els seus projectes arxivístics acompleixen escrupolosament tots els requeriments de la convocatòria anual, la qual cosa ha facilitat que els ajuntaments tenguessin mitjans suficients per a incorporar-se a la iniciativa.

De fet, Busquets ha reiterat el compromís amb els consistoris a l'hora de conservar la història i el patrimoni i ha subratllat que «avui demostram que unint esforços i aprofitant els recursos que cadascú té disponibles, en aquest cas el Consell, els ajuntaments i la Universitat es poden fer grans coses». La vicepresidenta ha considerat «un goig veure representants d'ajuntaments compromesos amb el seu poble, que des del present fan feina per a conservar el passat amb una visió de futur, i una Universitat entregada a la conservació, investigació i divulgació del coneixement».

La plataforma esdevé garantia de preservació a llarg termini dels documents digitalitzats mitjançant una metodologia que acompleix la norma OAIS, la qual garanteix la integritat dels arxius digitals i prevé contra l'obsolescència tecnològica dels formats. La UIB disposa, en aquest cas, del programari LIBSAFE i un sistema de cabines de còpia múltiple i substitució automàtica d'arxius danyats.

El fruit de la feina feta fins ara amb aquest projecte és oferir des d'un mateix portal nou arxius històrics, que poden utilitzar la mateixa eina per a la seva gestió diària. En conjunt, aquests arxius ofereixen als usuaris prop de 40.000 registres de descripció arxivística i quasi 10.000 de documents digitalitzats, amb més de 250.000 pàgines que són consultables i permeten fer cerques des d'internet.

El projecte, inicialment pensat per informatitzar l'Arxiu Històric de la UIB, es va obrir a encabir altres arxius, amb una prova pilot amb la Reial Acadèmia de Medicina que va ser avaluada com a molt satisfactòria per ambdues parts, la qual cosa va encoratjar a obrir-lo a altres institucions que hi poguessin estar interessades. En aquests moments, s'hi han incorporat l'Arxiu del Col·legi Oficial de Metges i els arxius municipals de Campanet, Deià, Esporles, Montuïri, sa Pobla i Santa Maria del Camí, i el de Porreres està en fase d'adherir-s'hi.

La Plataforma és administrada pel Servei de Biblioteca i Documentació, i està allotjada als servidors del Centre de Tecnologies de la Informació. Empra el programari ATOM, de llicència oberta, avalat pel Consell Internacional d'Arxius (ICA), i els estàndards internacionals de descripció arxivística ISAD-G, ISAAR i ISDHIA. Aplica les normes i bones pràctiques en matèria de documentació ISO 15489 i 30301, així com els estàndards de metadades Dublin Core.

La UIB i les institucions integrades a la PAHIB planifiquen anualment les accions que ha de dur a terme cada arxiu i posteriorment les recullen en un conveni de col·laboració. D'aquesta manera, es va avançant per fases i cada arxiu pot fer-ho al seu ritme i segons les seves característiques i disponibilitat.

A més de la descripció i la catalogació informatitzada, la PAHIB ofereix els documents digitalitzats perquè puguin ser consultats directament des d'internet. Els projectes de digitalització que s'inclouen als convenis també són realitzats acomplint els criteris de qualitat recomanats i amb els formats estàndard. Per a aquesta escomesa, la UIB disposa de la Unitat de Digitalització i Accés Obert, equipada amb escàners de darrera generació Coopibook OS, fabricats per I2S, que garanteixen una qualitat d'imatge de molta resolució i una gran fidelitat, a més d'una productivitat elevada, i el potent programari de processament d'imatges LIMB Procesing.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.