nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Medi Ambient duplicarà el nombre d'efectius a Formentera per a combatre les serps

La Conselleria de Medi Ambient i Territori incrementarà en un 50 per cent el nombre d'efectius destinats a Formentera a controlar la invasió de serps.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han presentat aquest dimecres a Formentera la campanya d'aquest any de captura d'ofidis, l'objectiu dels quals és reduir l'expansió d'aquesta espècie invasora a l'Illa, ja que suposa el principal factor d'amenaça per a les poblacions locals de sargantanes.

La campanya ja està en funcionament i preveu col·locar 300 gàbies repartides en 500 hectàrees de la zona de la Mola, lloc on s'ha registrat la major presència de serps els últims anys.

Entre 2016 i 2020, l'operatiu del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha capturat a l'Illa 2.848 exemplars.

Enguany la partida destinada és de 42.000 euros, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Les tasques les durà a terme un tècnic del COFIB que comptarà amb el suport d'un segon tècnic que es desplaçarà a l'Illa dos o tres dies a la setmana.

En aquests moments, hi ha 100 gàbies en funcionament i està previst incrementar el número durant les pròximes setmanes de manera progressiva fins a mitjan maig, quan totes les gàbies estaran col·locades i operatives, coincidint amb la finalitat del període d'hibernació de les serps.

L'objectiu d'aquesta campanya és la reducció de la capacitat d'expansió de la població de serps invasores a Formentera, des que en 2016 es detectés l'arribada de l'espècie 'Zamenis sacalaris', més coneguda com a serp blanca.

El conseller ha destacat que, "a pesar que la població de la Mola és la més controlada i estudiada, els objectius han de continuar sent ambiciosos".

«Quan en només cinc anys s'han capturat gairebé 3.000 exemplars i encara continua havent-hi, fa pensar que anem per bon camí i que ens marquem objectius més ambiciosos per a eradicar la principal amenaça d'aquesta espècie protegida», ha manifestat. El projecte compta amb el suport d'ajudes que gestiona el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (Fogaiba).

Des del Govern han recordat que l'any passat es van capturar a Formentera 521 serps amb 220 gàbies. A pesar que la tendència des de 2017 i fins a 2019 va ser a la baixa, en 2020 es va registrar un increment de captures.

Campanya contra el Carpobrotus

A Formentera també s'ha presentat la campanya de control de l'espècie vegetal Carpobrotus, present en bona part de la costa de Formentera.

La campanya durarà quatre anys i es destinaran a ella 141.500 euros. A més d'eliminar la planta amb personal especialitzat, es realitzarà una cartografia precisa amb fitxes de camp per a anotar ubicació, quantitat de planta, tipus de substrat i fotografies. El pla preveu també realitzar campanyes de divulgació entre els residents.

El Servei de Protecció d'Espècies facilitarà gratuïtament planta autòctona als propietaris de jardins amb Carpobrotus per a encoratjar-los a substituir la planta invasora per una autòctona. Es realitzaran, a més, campanyes de vigilància i seguiment en zones on la planta ha estat eliminada per a prevenir qualsevol rebrot.

És originària de Sud-àfrica però, fruit del comerç, va arribar a les Illes Balears on ràpidament va aconseguir un paper preponderant com a planta ornamental.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.