La Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics ha acordat la creació d’un grup de treball per a analitzar la petició de l’Ajuntament de Palma sobre els elements de titularitat municipal que estan inclosos en el Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes de les Illes Balears.
Aquest grup de treball específic estarà format per membres de la mateixa Comissió Tècnica de Memòria, i també per representants de la Comissió de Toponímia de l’Ajuntament de Palma i per historiadors experts en memòria democràtica de les Illes Balears.
Així s’ha acordat aquest dimarts al llarg d’una reunió de la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics, a la qual han assistit, per part del Govern, el vicepresident, Juan Pedro Yllanes; el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera. Per part de l’Ajuntament de Palma, hi han estat presents el batle, José Hila, i el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió. La Comissió també ha comptat amb la presència dels representants dels consells insulars, la FELIB, la UIB i les entitats memorialistes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
«Parlam d’un cens viu», ha explicat el secretari autonòmic, Jesús Jurado, «i això vol dir que qualsevol ciutadà, entitat i, per descomptat, ajuntament que vulgui pot presentar al·legacions o incloure noves informacions respecte als símbols que hi consten, que seran estudiades per la Comissió Tècnica. D’aquí sorgeix la creació d’un grup de treball, que farà feina amb la màxima celeritat possible per elaborar una proposta». Jurado ha volgut «reconèixer la tasca realitzada durant tants anys pels investigadors entorn a la Memòria Democràtica, gràcies a la qual s’han assolit importants objectius com la recuperació de víctimes a fosses com Porreres, Son Coletes i Ses Figueretes».
El Cens de simbologia
Per a donar compliment a la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, l’aleshores Conselleria de Cultura, Participació i Esports encarregà l’any 2018 l’elaboració del Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes de les Illes Balears.
Després de mesos de treball, la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics va aprovar el Cens, que es va fer públic el 20 de juny de 2019, i que incorpora un centenar d’elements —noms de carrers, monuments i plaques, entre d’altres— que, segons la Llei de memòria, han de ser retirats per part dels seus propietaris.
L’aleshores Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, va continuar amb la tramitació administrativa que estableix la Llei per a aquest Cens. Així, el 30 d’abril de 2020, es presentà formalment al Parlament de les Illes Balears. I des d’aquesta mateixa data, el Cens es pot consultar públicament a través de l’espai web que va posar en marxa la Direcció General de Memòria Democràtica.
@M
A ver.
Tienes que ver la parte positiva.
Imagínate que fueras taxista en Madriz y el cliente te pide que le lleves a la calle Mallorca.
Lo habrías llevado a Barcelona, como mínimo.
Ahora ya sabes algo más.
Saca lo bueno, hombre.
No te hagas mala sangre, Calatrava.