nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Les Balears esquiven un recurs d'inconstitucionalitat a un decret de mesures en matèria d'habitatge

Les Balears i el Govern espanyol han arribat a un acord per a evitar un recurs d'inconstitucionalitat a un decret de mesures en matèria d'habitatge aprovat pel Govern poc abans de la pandèmia.

Es tracta d'un decret que, entre altres mesures, obliga els bancs a oferir lloguer social abans de desnonar, estableix la cessió de sòl públic per a construir HPO amb recursos privats i permet al Govern intervenir mitjançant de tanteig i retracte en operacions entre grans propietaris.

L'acord s'ha publicat aquest dijous en el Boletín Oficial del Estado (BOE) i el de la Comunitat Autònoma (BOIB). Inclou un total de sis punts sobre qüestions interpretatives o amb compromisos per part de la Comunitat per a modificar el text.

Un d'aquests compromisos afecta a les compres per tanteig i retracte per part del Govern en operacions entre grans forquilles. El decret, que va ser validat a l'abril de 2020 pel Parlament, atorga al Govern el dret preferent de compra quan un gran tenidor pretén vendre els seus habitatges a un altre gran propietari.

En aquest sentit, les Balears hauran de modificar la normativa per a eliminar la referència a la possible fixació, per part de l'Administració, del preu i les condicions de compra. S'estableix que el dret de retracte s'exercirà sempre pel mateix preu i en les mateixes condicions en les quals es produís la transmissió entre els grans propietaris.

Precisament, enguany el Govern va comprar els vuit primers pisos mitjançant tanteig i retracte segons l'estipulat en el decret. En aquest cas la compra es va fer pel mateix preu ofert, amb una mitjana de 112.576 euros per pis. Els immobles s'incorporen al parc de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi), i es preveu augmentar aquestes adquisicions al llarg de l'any.

Entre altres punts, una altra modificació que el Govern haurà d'introduir fa referència a l'obligació dels grans propietaris d'oferir lloguer social abans d'executar un desnonament. El text haurà d'aclarir que, una vegada formulada l'oferta de lloguer social, si els afectats la rebutgen el propietari no serà sancionat administrativament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.