algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
12°

El Consell lliura els premis del concurs d'idees per a construir el futur refugi de Raixa

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, ha lliurat aquest dijous els premis del concurs d'idees per a construir un refugi de muntanya i l'Escola de Margers en la finca de Raixa.

El Consell ha indicat que un jurat expert va seleccionar el projecte amb el lema 'Tres Estratègies' de Javier Alejo Hernández Ayllón, Verónica Paradela Pernas i Javier d'Andrés de Vicente, com la millor proposta. El premi són 30.000 euros, la redacció del projecte i la direcció de les obres.

Els projectes finalistes són els que han sumat més puntuació en criteris com: la sostenibilitat i l'eficiència de l'edifici, l'optimització dels espais, l'accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l'edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.

El primer finalista ha estat el projecte amb el lema 'Emmetxat', del responsable *Erik Jorgensen Roca i el seu equip. El segon finalista ha estat el projecte amb el lema Fausto de Joan Pizà Roca. El tercer finalista ha estat el projecte amb el lema 'Reclasta' del responsable Xavier Fontanet Adrover i el seu equip. El quart finalista ha estat el projecte amb el lema 'Marienbab' de Simón Francés Martínez, Eugenio González Benito i Jorge Sánchez Limón. Els quatre premis finalistes disposen d'una dotació de 10.000 euros cadascun.

Aurora ha felicitat el projecte guanyador i les quatre propostes finalistes. Sobre el projecte, ha destacat la seva adequació amb l'entorn i el respecte pel paratge de la Serra de Tramuntana: «es tracta d'un projecte que ha entès a la perfecció la relació entre el patrimoni i la modernitat i funcionalitat perquè sigui un espai còmode per a la gent que s'acosta».

La vicepresidenta ha declarat que està molt satisfeta per l'acolliment que ha tingut el concurs i ha recordat que «l'objectiu d'aquest concurs era trobar la millor proposta perquè la ciutadania pugui fer ús d'una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa».

El projecte guanyador serà l'avantprojecte de reforma de les cases de l'amo, en la finca de *Raixa, per a transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i el centre de formació Escola de Margers.

La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 metres quadrats construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l'execució de l'obra és de 3.600.000 i la previsió és començar les obres en 2022.

Per part seva, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat el projecte guanyador i ha afirmat que «la nova construcció formarà a passar part de la xarxa de refugis de la Ruta de Pedra en Seco i servirà per a reforçar Raixa com una de les portes d'entrada principals a la serra de Tramuntana».

«A més, el refugi ens permetrà consolidar una de les variants més importants de la Ruta de Pedra en Sec que comença a Valldemossa, passa per Raixa i arriba a Bunyola, *Orient i Alaró» ha afegit el director insular.

Ribot ha aprofitat l'acte de lliurament de guardons per a inaugurar l'exposició amb les 24 propostes arquitectòniques que han participat en el concurs d'idees.

L'exposició estarà situada a la sala d'exposicions (1a planta) del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears i es podrà visitar fins al 16 d'abril. De dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores.

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà situat a les cases de l'amo, situades al fons del pati de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.

A més del refugi, Raixa acollirà també un centre de formació perquè tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que doni l'oportunitat a la joventut interessat a formar-se i, d'aquesta manera, es doni continuïtat a una tècnica, qualificada per la Uneseco com a patrimoni mundial immaterial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.