muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida, Amics dels Closos, Més que Pedra i Gremi de Margers criden a la mobilització per salvar el moll de sa Duana

«Indignació, impotència i sensació d’haver estat enganyats», així és com se senten les entitats de Portocolom després de veure que el Govern ha adjudicat les obres de reforma del moll de sa Duana. Diferents entitats conservacionistes i defensores del patrimoni natural i cultural de Mallorca declaren que se senten «profundament decebudes» i fan un crida a la mobilització popular per salvar el moll de Portocolom.

El passat dia 25 de febrer el Govern va convocar a totes les entitats i partits de Portocolom a una reunió per explicar el projecte de remodelació de part del moll de Portocolom. A aquesta reunió es va pactar crear una comissió per refer el projecte inicial del Govern i incorporar les esmenes de les entitats. PortsIb de fet, es va comprometre a signar un conveni amb totes les entitats i partits del poble i el departament de Patrimoni del Consell.

Ara les entitats veuen com la comissió no ha estat creada ni s’ha reunit cap vegada i el Govern ja ha adjudicat les obres.

El projecte preveu aixecar l’empedrat de gairebé 2 segles i injectar formigó a la seva base, sense respectar la tècnica constructiva única, que fa d’aquesta obres el patrimoni més valuós de Portocolom. El projecte, de fet, vol reduir l’empedrat d’1,30 metres a sols 60 centímetres, els 70 cm restants seran formigó i ferro.

Davant la indignació de la majoria d’entitats i partits del poble, el Govern va convocar una reunió, on es va arribar a un compromís públic per fer un nou projecte amb participació pública.

El Govern, però, ha adjudicat les obres per sorpresa de tothom. Les obres a més, s’han adjudicat a una empresa que ni tan sols està acreditada per fer restauració, el que deixa clar el nul respecte del Govern pel patrimoni més valuós de Portocolom.

El dic de Portocolom havia estat danyat recentment per una grua (autoritzada per PortsIB) massa pesada dedicada a la retirada d’embarcacions de grans dimensions. A causa d’aquesta activitat una petita part del moll històric ha patit un deteriorament i necessita ser restaurat.

Les entitats es mostren sorpreses pel fet que el Govern «ni vol canviar la grua de lloc, és que preveu dur a terme unes obres agressives, al llarg de bona part del conjunt molls, rampes, norais i escales empedrades. En lloc d'arreglar els desperfectes i facilitar un lloc per treure barques sense malmetre el patrimoni es treu de la màniga un projecte desastrós i a més enganya a totes les entitats del poble».

També consideren que «es tracta d'una agressió patrimonial sense precedents que les entitats no consentirem» i expliquen que «el conjunt empedrat és un patrimoni catalogat a nivell municipal i és el més important i ben conservat de Portocolom. Aquest conjunt espectacular i de gran bellesa és encara avui dia funcional i té multitud d’usos que sempre han estat compatibles amb el lloc».

«El moll de sa Duana és una construcció vinculada a una forma de vida, cultura i activitat tradicionals del poble de les Illes Balears que mereix ser preservat pel seu enorme valor etnològic. El moll es va iniciar l’any 1828 davant la necessitat d’embarcar vi i aiguardent. Inclou cinc trams aïllats d’escales, dues rampes petites i una tercera rampa de major dimensió. Les entitats fan una crida a tot el poble per a defensar el seu patrimoni més valuós i estimat i anuncien una mobilització constant fins a fer rectificar al Govern», expliquen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llull, fa mes de 3 anys

Veient l'actuació del govern Balear, és fàcil de pensar que ací hi ha interessos ocults.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente