algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

La mala praxi d'Estrangeria posa en perill el futur de centenars de persones que resideixen a les Balears

L'impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha trontollat la vida de milers de persones, i no només en termes sanitaris. El funcionament de l'administració en l'etapa post-Covid, deixa moltes persones en una situació d'indefensió. La digitalització a «correcuita» de tràmits que abans de la crisi, es duien a terme de forma presencial, el col·lapse de sistemes informàtics, l'escàs nombre de cites, etc. són alguns dels problemes que s'han derivat.

La gravetat del cas augmenta quan es tracta de col·lectius vulnerables com els estrangers. Els tràmits per a l'obtenció o renovació del permís de residència a l'Estat espanyol són molt estrictes; si bé, són centenars les persones que aquests darrers mesos estan patint el mal funcionament de l'Oficina d'Estrangeria i, veient com el seu futur pot canviar d'un dia per l'altre.

És el cas de M.R.V., un dels afectats, qui ha decidit explicar el seu cas per fer conèixer aquesta problemàtica i denunciar un fet que, lluny de ser un cas aïllat, afecta moltes persones que actualment resideixen a les Balears i que volen obtenir, o bé, renovar el seu permís. A M.R.V li caducava el permís de residència el 4 d'octubre de 2020 i, tal com estableix la llei, inicià el procés del tràmit un mes abans. En concret, la seva embolicada experiència comença el passat 18 de setembre del 2020, quan, amb un número de cita prèvia es dirigí a l'Oficina amb seu al carrer Felicià Fuster de Palma.

En ser allà, un agent de la policia li qüestionà la seva presència allà, a qui el testimoni contestà que era allà per tramitar la seva primera renovació de permís de llarga estança. Li mostrà el rebut de la citació i l'agent li digué que s'havia equivocat amb la selecció i que n'havia de tramitar una de nova per a 'Policia-assignació NIE'.

El 30 d'octubre del mateix any, M.R.V. es torna a dirigir a l'Oficina amb l'expedició de la nova cita que el policia li indicà que tramités. Un cop allà, li tornaren a demanar per la seva presència i li digueren que s'havia equivocat en la selecció de la cita. L'afectat ressaltà que tenia el NIE caducat i li contestaren que «no hi havia problema» perquè arran de la pandèmia havien allargat els tràmits per a renovar-lo. I li digué que tragués una cita per a 'Policia-presa d'empremtes (expedició de targeta) i renovació de targeta de llarga estança' i va haver de partir.

La pròxima citació, fou el 21 de desembre de l'any passat. Aquesta vegada, a les oficines d'estrangeria de la policia, on l'atengueren, però li reclamaren l'empadronament. Un cop certificat, li digueren que no havia d'anar amb ells, sinó que havia de «tornar a començar» el tràmit a Estrangeria i tornar (a la policia).

La lluita contra Goliat continua; i el passat 16 de febrer, M.R.V torna a l'oficina amb una nova citació 'Informació General-Mallorca', al que li responen: «has de treure la cita en l'opció 'Sol·licitud autoritzacions-Mallorca'», replicà que no hi havia citacions disponibles i pregà deixar entregar la seva documentació. La persona responsable a l'Oficina li respongué que no i afegí «deus haver deixat el tràmit per al darrer moment, com tots». Després, li oferí treure una cita a la Delegació del Govern espanyol, «a veure si t'ho volen rebre».

«L'al·lota que em va atendre no em volia agafar la documentació, em deia que estava fora de termini» i li recriminà que «segurament ho havia deixat tot per al darrer moment», l'afectat ho negà i li mostrà el segell que li posaren el 21/12/20. «Totes les vegades que he anat a Estrangeria els demanava per favor que em passassin a la finestra correcta, ja que era allà, però sempre em deien que no». Finalment, M.R.V. lamenta que aquesta passada setmana telefonà a l'Oficina entre les 8.30 i les 8.40 hores, el funcionari li respongué que Estrangeria obre a les 9.00 hores, però no li tornaren a agafar el telèfon.

M.R.V fa cinc anys que viu a Mallorca amb un contracte de feina i compta amb tota la documentació que la llei estableix per a renovar el permís de residència a l'Estat espanyol. Com ell, són moltes les persones que es troben en aquesta situació.

De fet, aquesta problemàtica amb l'Oficina d'Estrangeria no és una novetat, any rere any diverses associacions de persones migrants denuncien la mala praxis d'aquesta entitat, però ara, s'ha accentuat arran de la pandèmia. Segons fonts de lletrats que demanen romandre a l'anonimat, és notori l'allau de denúncies i reclamacions interposades per particulars per la deficiència administrativa. «Es tracta d'una problemàtica que afecta sobretot a les persones més vulnerables». «La pandèmia ha subratllat la debilitat que realment pateix una gran part de la població», apunta l'advocat consultat. En aquests moments, el testimoni ha posat el seu cas en mans d'una advocada per intentar salvar la seva feina i el seu futur a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El dia que se portin bé protestarem, fa mes de 3 anys

Tanmateix hi ha massa gent. I la majoria d'aquests estrangers que venen aqui a viure, passen olímpicament de noltros i de la nostra cultura i criminalitzen la nostra llengua, com ens fan saber els tantíssims de casos de cambrers i dependents que han maltractat a gent nostra i fins i tot l'han denunciada a la Policía, com si fóssin delinquents, només per parlar en Català.
Si els funcionaris no fan més feina, seran menys permisos de residència que tramitaran. I si falta gent a la oficina, val més que no la treguin d'altres serveis per dur la allà.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente