algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Entitats locals i el Gremi de Margers volen protegir l’antic moll de Portocolom

Diferents entitats conservacionistes i defensores del patrimoni natural i cultural de Mallorca han enviat documentació al nou Conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, en la qual li traslladen la seva preocupació pel projecte del Govern que vol reformar l’antic moll de Portocolom. Segons aquestes entitats, «es tracta del patrimoni més antic i valuós del poble. Els darrers anys el moll ha patit desperfectes a causa de l’activitat d’una grua i altres factors».

El Govern, a través de l'empresa pública PortsIB, vol executar de manera imminent un projecte de reforma del moll. El projecte hauria de servir per restaurar la part de l'antic moll de la primera línia de sa Duana, però el Govern vol aixecar l'empedrat original, fer una base de formigó i tornar a col·locar l’empedrat damunt amb la idea de «recrear com era i és ara el moll».

Segons informa el col·lectiu Terraferida: «el projecte preveu reduir l’empedrat de forma significativa. Les darreres setmanes el gremi de margers ha estudiat aquest patrimoni i ha elaborat un extens informe sobre la seva tècnica constructiva, que ha aguantat gairebé dos segles».

Segons l'informe del gremi de Margers: «el moll representa un exemple d’enginyeria amb pedra pròpia del segle XIX. És una construcció molt sòlida i ben elaborada amb pedres de gran volum. La tipologia constructiva és també pròpia de l’enginyeria amb pedra i morters de calç prèvia a l’ús del formigó armat, amb pedres escairades a punxó, de grans dimensions sobretot als cantons, fonaments i escalons. El trespol està fet amb pedres que tenen gruixos majors de 25 centímetres, delimitat per faixes i amb un patró poligonal molt encaixat. En el món de la pedra aquests treballs es coneixen com a feines de 'capserrat'».

Terraferida considera que «Les obres que vol fer PortsIB privarien a les futures generacions de conèixer-la. Es tractaria d'una agressió patrimonial imperdonable. El conjunt empedrat és un patrimoni catalogat a nivell municipal i és el més important i ben conservat de Portocolom» i afegeix que «aquest conjunt espectacular i de gran bellesa és encara avui dia funcional i té multitud d’usos que sempre han estat compatibles amb el lloc».

El col·lectiu conservacionista explica que «tot i que PortsIB i el seu cap, Xavier Ramis, han accedit a reunir-se amb les entitats i els ha convidat a formar part d’una comissió de seguiment de les obres, no tenim encara cap garantia de que es respectarà el conjunt patrimonial. És per això que han fet arribar al Conseller Josep Marí Ribas un document amb les seves demandes i preocupacions. El moll de sa Duana és una construcció vinculada a una forma de vida, cultura i activitat tradicionals del poble de les Illes Balears que mereix ser preservat pel seu enorme valor etnològic».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.