algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

El GOB recorre el projecte del port de Fornells «per incompliment de requisits ambientals»

El GOB ha informat aquest dimecres que ha presentat un recurs contra la licitació de l'obra del port de Fornells després de detectar diferents incompliments dels requisits ambientals que es van imposar al projecte.

Els ecologistes han destacat en un comunicat que la reforma integral del port va ser objecte d'avaluació ambiental per part de la Comissió de Medi Ambient de les Balears i el projecte va ser finalment aprovat amb la condició d'incorporar una sèrie de modificacions i actuacions. «Moltes elles no apareixen en el projecte executiu que s'ha licitat», han declarat.

En concret, l'entitat explica que el projecte preveu l'habilitació de dues zones verdes d'encallada, una al costat de la gasolinera i una altra en la part sud del port. El GOB indica que en aquests espais es fan reparacions amb materials «altament tòxics» com a olis usats, filtres bruts, envasos i absorbents contaminants, bacteris, aerosols, plàstics, residus de gratat i pintures, entre altres.

A més, assegura que la resolució ambiental advertia d'aquesta possible contaminació i obligava a dotar l'espai de canals de recollida i sistemes de garantia. «En el projecte constructiu que surt a licitació no s'ha observat que la rampa sud compti amb aquests sistemes de control de contaminants», han manifestat.

En aquest punt, han indicat que el projecte que es licita preveu que els líquids capturats en la rampa de l'esplanada siguin abocats al port, després de passar pels decantadors i separadors. «Aquesta activitat requereix de l'autorització expressa del Servei de Costes i Litoral, que no apareix en la documentació exposada», han declarat.

«També s'haurà de contemplar aquest requeriment en el cas que la rampa sud prevegi també abocar els líquids sobrants directament al port», han afegit.

D'altra banda, des del GOB han apuntat que la zona on s'ha previst la rampa sud, que s'acompanya d'una zona d'aparcaments de vehicles i remolcs, es contradiu amb la qualificació de la zona verda del plantejament municipal el que, segons han remarcat, requereix d'una prèvia modificació de plantejament urbanístic que respecti les superfícies de zones verdes per a tenir viabilitat.

Així mateix, els ecologistes han assenyalat que la Comissió de Medi Ambient també va dictaminar l'obligació de caracteritzar més àmpliament la zona de dragatge i avaluar diferents alternatives de gestió dels sediments. «No es pot realitzar l'obra sense saber els nivells de contaminants ni la destinació concreta de cada metre cúbic dragatge», han remarcat.

Els ecologistes han destacat que la resolució de Medi Ambient també especifica que les balises que han de marcar els canals de navegació de les embarcacions en el port, així com una zona on queda prohibit el pas de barques, hauran d'estar marcats amb sistemes ecològics, alguna cosa que tampoc es recull en el projecte executiu.

El GOB ha afegit que el projecte constructiu del port de Fornells preveu diferents reordenacions i nous amarraments. «El resultat d'aquestes operacions és que l'oferta d'amarraments s'incrementa en 77 nous punts i també ser preveu instal·lar 77 boies ecològiques en diferents llocs pròxims, dins de la zona Lloc d'Importància Comunitària (LIC)», han destacat abans d'apuntar que «entenem que aquesta nova oferta ha de quedar condicionada al fet que es demostri la capacitat de càrrega de tota la zona d'influència de les embarcacions que, habitualment o puntualment, utilitzen el port».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.