nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La UOB s'oposa a la rebaixa del català com a requisit per al professorat del Conservatori Superior i l'ESADIB

Tots els indicis apunten que al professorat del Conservatori Superior i de l'ESADIB no se li demanarà el requisit de català i que aquest passarà a ser un mèrit. Des de la UOB Ensenyament han volgut començar a fer sentir les veus d'alarma per una proposta que va ser esmentada de passada a la Mesa Sectorial que varen tenir el passat 9 de desembre on es varen tractar entre d'altres qüestions els canvis en el FOLC. Cal recordar que la UOB ja es va oposar a qualsevol rebaixa en l'exigència de coneixements de català com ara l'exempció del FOLC a determinat professorat.

Des del dBalears ens vàrem fer ressò de les intencions de la Conselleria en una notícia de l'11 de febrer en què reproduíem íntegrament la Disposició addicional inclosa dins l'esborrany presentat per Conselleria que diu, textualment: «El règim específic aplicable, en matèria de capacitació en llengua catalana, en la selecció del professorat del Conservatori Superior de Música i Dansa i de l’Escola d’Art Dramàtic de les Illes Balears serà l’establert, si és el cas, en els reglaments d’organització i funcionament acadèmic d’aquests centres d’ensenyament».

Això vol dir que si es publica l'Ordre tal i com està redactada actualment i tal i com també preveuen altres fonts, el professorat del Conservatori Superior i de l'ESADIB no seria tractat com la resta de docents que depenen de les institucions de les Illes Balears i no es regirien pel règim general, que incorpora el requisit de coneixement de català.

Si tot això es confirma, el coneixement de la llengua catalana deixaria de ser un requisit per al professorat de l'ESADIB i del Conservatori Superior de les Illes Balears i només comptaria com a mèrit. «Aquest fet, no només és greu en el context de les Illes Balears, on el retrocés social del català és evident i la seva normalització en l'àmbit de l'administració pública és més que qüestionable sinó que també ens allunya del model aplicat a Catalunya on s'exigeix un nivell C1 o una prova específica de català d'un nivell similar al C1 quan es fa la prova d'instrument o cant», ha explicat la UOB.

Des del sindicat remarquen que aquesta rebaixa en l'exigència del català com a requisit «suposarà una greu violació de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, la qual proclama a l’article 17 l’oficialitat de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a tots els nivells educatius, i estableix, a l’article 23.1, que els plans d’estudis de les Escoles Universitàries de Formació del Professorat d’EGB i altres centres de formació, perfeccionament i especialització del professorat».

A més, aquesta mateixa llei estableix en l’article 23.2 que, donada l’oficialitat de les dues llengües, catalana i castellana, el professorat que imparteix docència dins l’àmbit de les Illes Balears ha de posseir el domini oral i escrit dels dos idiomes oficials necessari en cada cas per a les funcions educatives i docents que han de realitzar.

Per tot això, comparteixen el seu rebuig i alcen la veu de protesta contra «tota vulneració i retrocés que es pugui produir vers la llengua pròpia de les Illes Balears en l'àmbit educatiu. No tolerarem cap passa enrere».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís, fa mes de 3 anys

El català no hauria d´estar mai de rebaixes doncs som pocs, en tot hauria de ser el castellà que n´hi ha molts.

Valoració:-2menosmas
Per s. gornals, fa mes de 3 anys

Al contrari, es deuria d´ampliar es 100 per 100.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente