algo de nubes
  • Màx: 19.27°
  • Mín: 8.69°
19°

Alumnes informaran de la presència de microplàstics a les platges de les Balears

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i tres centres educatius de les Balears realitzaran mostrejos en platges de l'arxipèlag per a quantificar la presència de microplàstics en el medi marí, així com per a elaborar un diagnòstic i un pla de sensibilització per a prevenir aquesta contaminació.

En concret, els alumnes realitzaran a partir de gener anàlisis mensuals de l'arena de les platges de Son Bou (Alaior), Algaiarens (Ciutadella) i Sant Joan (Alcúdia), i classificaran els plàstics en funció de la seva tipologia i la seva grandària, segons ha explicat aquest dimarts l'entitat en una nota de premsa.

Aquesta iniciativa permetrà disposar de noves dades comparables amb l'acumulació de microplàstics i mesoplàstics en totes les platges de Balears, la qual cosa permetrà mostrar les variacions de concentració d'aquests elements, quin tipus de plàstic s'acumula més i si hi ha canvis al llarg dels mesos.

Amb la col·laboració de les entitats bancàries Fundació Sa Nostra Caixa i Bankia, les seccions de GOB Mallorca i GOB Menorca realitzaran aquests mostrejos durant 2021 amb alumnes dels centres educatius S'Hort des Fassers d'Alcúdia, Margalida Florit de Ciutadella i Mestre Duran d'Alaior.

En el marc de 'Microplastic Watchers', que és el nom que rep aquest projecte de ciència ciutadana, la portaveu de GOB Mallorca, Victòria Llabrés, ha alertat que «la contaminació per plàstics és un fet cada vegada més alarmant», per la qual cosa considera que «és urgent treballar cap a un canvi».

Per part seva, el portaveu de GOB Menorca, Adrià Pons, ha valorat que aquesta iniciativa «dóna als alumnes la possibilitat de treballar en aspectes de primer ordre», d'entre els quals ha destacat l'activisme ambiental, el treball en grup, la metodologia científica aplicada i el contacte directe amb la naturalesa.

Així mateix, el responsable del projecte 'Microplastic Watchers', Luís Ruiz-Orejón, ha remarcat que les dades extretes d'aquest mostreig suposaran un recurs «incalculable» per a comprendre la distribució costanera dels residus plàstics, així com «un pas més per a acostar la ciència a la societat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.