nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Terraferida denuncia que durant els darrers 5 anys de Pacte l'oferta turística a Mallorca ha crescut un 24% superant les 408.000 places

Terraferida ha donat a conèixer aquest dissabte l'actualització de l'oferta de places turístiques a Mallorca. Segons l'entitat, l'oferta legal ja supera les 408.000 places amb un increment del 24% en només 5 anys. Davant aquesta situació, reclamen al Govern del Pacte i al Consell de Mallorca frenar el ritme de creixement.

Terraferida ha tengut accés a un paquet de dades oficials de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball que permeten veure la seva evolució. Les dades mostren com als darrers anys s'ha produït un «increment massiu» de places que arriba a l'actualitat a les 408.568. Dins la darrera dècada (2010-2020), Turisme admet haver concedit 105.330 places, el que suposa un increment del 35%. Ha estat dins els anys de l'actual Pacte de Progrés (2015-2020) però, quan s'ha generat el creixement (de 329.158 a 408.568) més elevat de la història, amb un 24% més de llits en tan sols 5 anys. El Pacte, de fet, ja ha concedit 79.410 noves places, «una xifra mai vista d'ençà que es van tramitar els primers 11 llits l'any 1908», segons diu l'entitat. La xifra arribaria al 43% en només 5 anys si feim cas de les anteriors dades oficials de Turisme, que situaven la planta turística en 285.000 llits l'any 2015. En aquest cas la xifra sobrepassaria els 120.000 llits nous en 5 anys. L'any 2017 es va batre el rècord anual, amb 40.580 noves places.

Terraferida ha afirmat que «dins l'any 2020 hem pogut escoltar partits, organitzacions i destacats membres de la societat, de tot signe ideològic, defensar la necessitat de 'diversificar l'economia' per 'no ser tant dependents del turisme'». «Les xifres oficials, però, no reflecteixen cap canvi en l'orientació de les polítiques turístiques: fins i tot en plena pandèmia, Mallorca ha seguit ampliant la planta hotelera amb 1.245 places distribuïdes en 109 nous establiments. Les xifres desmenteixen les declaracions dels responsables polítics, les patronals i les grans cadenes hoteleres sobre la contenció del creixement», ha assegurat l'entitat.

En aquest sentit, Terraferida ha volgut fer una «crida a la responsabilitat al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca» i els convida a iniciar «una nova etapa en què deixin de mentir als ciutadans pel que fa al creixement de l'oferta turística imparable». Terraferida proposa «un gran pacte social per reactivar l'economia amb mesures de contenció del creixement i estalvi de recursos naturals (aigua, energia, sòl fèrtil) que permeti rebaixar l'obscena generació de residus, millorar la qualitat de l'aire i de l'aigua potable». «És imprescindible redirigir els esforços cap a sectors oblidats i que podrien ser més estables i generadors de sobirania, sobretot davant un horitzó incert a curt termini i un futur climàtic difícil. Cal donar una oportunitat a la indústria local i l'agricultura ecològica, a tancar el cicle de l'aigua i reorientar construcció, fusteria, fontaneria i energies netes cap a la rehabilitació dels centres dels pobles, on hi ha dècades de feina de reconstrucció», ha assegurat l'entitat. «No és acceptable tampoc, que les Illes Balears siguin la Comunitat Autònoma que menys recursos destina a la investigació, d'un dels Estats d'Europa que menys hi inverteix», ha afegit.

Així, finalment, Terraferida ha desglossat les seves propostes en matèria turística que passen per:

1. Establir immediatament una moratòria de places turístiques.

2. Revisar la llei turística amb criteris de sostenibilitat.

3. Introduir el 2x1 (2 places turístiques de baixa per cada una de nova).

4. No renovar llicències turístiques a plurifamiliars i que aquestes places tornin al mercat de lloguer.

5. Tancar les desenes de milers de places turístiques il·legals existents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 3 anys

No puc entendre perquè amb Governs progressistes no s'ha estat capaç de frenar la pressió destructiva (turisme "basura", urbanisme no respectuós, etc.) de Balears.

Valoració:3menosmas
Per Lluís, fa mes de 3 anys

Tal com està el tema, Mallorca tardarà anys i panys perquè s´ocupin les 408.000 places turístiques i sembla mentida que encara hi hagi gent que no s´ho cregui i després es queixen perquè volen ajudes públiques i hem de pagar entre tots la seva irresponsabilitat.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente