muy nuboso
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

La UOB alerta que les escoles d'adults es troben «en perill»

La Unió Obrera Balear (UOB) ha alertat aquest dimarts que pesen dues lloses damunt les escoles d'adults de les Balears: «la retallada de places orgàniques de professorat i la semipresencialitat».

«La primera, la retallada fulminant de places orgàniques, segons diu Conselleria, serà temporal, però la realitat és que s'han suprimit al voltant de 18 places que confronten alguns centres amb una plantilla fixa molt reduïda a canvi d'ofertar una contractació inestable. L'operació passa per no ofertar com a plantilles orgàniques ni les places derivades de jubilacions ni tampoc les de funcionaris desplaçats, un fet molt preocupant perquè s'està justificant la supressió de places en base a una normativa que encara no està feta (curs 21/22) i mentrestant els centres perden places cada curs per mor de les jubilacions. És un fet constatat fins a dia d'avui que són places que no es tornen a recuperar i que confronten els equips directius amb una lluita per la quota dels centres, els quals es troben amb places insuficients, per davall dels mínims amb els que es pot treballar», ha explicat la UOB.

Per tot això, la UOB diu que resta pendent del canvi de normativa que ha de regular els CEPA, l'esborrany de la qual s'espera que ha de sortir ara, a principi d'any. S'haurà de vetllar perquè les Escoles d'Adults de les Illes Balears no perdin cap de les seves funcions ni la flexibilitat en l'oferta de cursos que ara disposen.

D'altra banda, pel que fa a la dotació de personal no docent, han detectat que hi ha escoles d'adults que no disposen ni de la figura de conserge ni d'administratiu i això fa que el professorat tengui una sèrie d'atribucions com per exemple gestionar les matrícules del centre durant el mes de setembre que són funcions que no els pertoquen.

El segon punt té a veure amb la semipresencialitat. La UOB demana que se segueixin els mateixos criteris que regulen l'assistència tant a 3r i 4t d'ESO com a 2n de Batxillerat. «Aquests nivells d'estudis poden ser totalment presencials si els centres tenen disponibilitat d'espai. A hores d'ara, ens trobam que Conselleria encara no ha atès la petició feta el passat mes de desembre des dels centres d'adults per tornar als estudis totalment presencials en aquells centres on sigui possible garantir les mesures sanitàries», han remarcat.

Per a la UOB, els motius que fan que sigui urgent donar sortida a la demanda de presencialitat, que ja han reivindicat a les negociacions amb la Conselleria, amb motiu de la creació de l'Institut a Distància (IEDIB), és que la Conselleria «no té en compte el perfil de l'alumnat que realitza estudis d'alfabetització, consolidació o els cursos de secundària»:

-Als ensenyaments inicials es tracta d'alumnat nouvingut d'altres països que normalment no coneix la llengua i es realitza una tasca important d'integració social.
-Tant l'aspecte de socialització com el vincle amb el professorat en aquests estudis és molt important i, sovint, és on radica la clau de l'èxit de la superació dels estudis.
-Es tracta en molts casos de perfils d'abandonament escolar, sense hàbits d'estudi adquirits, per tant, és essencial la presencialitat per la reintegració formativa.
-Molt d'aquest alumnat no disposa d'equipament electrònics per poder-se connectar online.
-De fet, les avaluacions intermitges que es varen fer a les Escoles d'Adults el passat mes de desembre constaten que els resultats en situació de semipresencialitat han estat pitjors que quan eren totalment presencials.

Per tot això, la UOB demana que es recuperin les places orgàniques manllevades; que s'homogeneïtzin els criteris que regulen la presencialitat als centres prenent com a referència les mesures preses a 3r, 4t d'ESO i 2n de Batxillerat i que es dotin els CEPA de personal administratiu i conserges necessaris per a poder desenvolupar les funcions pertinents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.