algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
10°

El Govern recorda la necessitat d'incrementar la reutilització i reciclatge de residus tèxtils

Medi Ambient vol potenciar la reutilització i reciclatge de residus tèxtils.

CAIB

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials per recordar la importància de fer un «consum conscient» de tèxtil i intentar preparar el màxim per a la seva reutilització.

De fet, a l'informe 'Anàlisi del sistema de gestió dels residus municipals a les Illes Balears', s'estableix que un 79% dels residus tèxtils acaben incinerats, mentre que només un 3% són reciclats i un 2% preparats per a la reutilització.

Tal com ha explicat aquest dissabte el Govern, des de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental es van presentar al·legacions a l'avantprojecte de llei estatal de residus i sòls contaminats per instar a l'Estat a posar en marxa Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) per als residus tèxtils com més aviat millor. El text proposat pel Ministeri de Transició Ecològica preveu que entrin en vigor en un màxim de cinc anys després de l'aprovació de la llei, mentre que les Illes Balears demanen que es faci en dos.

El conseller Miquel Mir ha explicat que «la campanya arriba després de les festes de Nadal, un moment en què augmenta el consum de tèxtil i, sobretot, se'n llença. És cabdal començar a agafar consciència que aquests residus no han d'acabar a la bossa de rebuig, sinó que se n'ha de potenciar la reutilització i reciclatge».

Per això, ha recordat Mir, des de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental es va demanar a l'Estat «un compromís ferm no només en l'entrada en vigor dels SCRAP, sinó en el reconeixement i compensació econòmica d'aquells que ja s'han posat en marxa des de les administracions públiques». Cal recordar que, segons la Llei 8/2019 de Residus i Sòls Contaminats, a partir de maig d'enguany, els ajuntaments han de començar a recollir en una fracció diferenciada els residus tèxtils.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha incidit en la importància de la feina prèvia feta per «entitats del tercer sector, que ja fa anys que recullen roba, sobretot, per a la seva reutilització i impulsen un model d'economia social i circular cap on hem d'anar».

Per poder fer efectiu aquest canvi de model, ha explicat Sansó, s'han atorgat subvencions d'economia social i circular a tres entitats que treballen en projectes de reciclatge i reutilització de roba, com són Mestral inserció i medi ambient SLU (Menorca) i Einer per inserció, empresa d'inserció S,L. (Mallorca), a més del projecte del futur centre de Deixalles a Calvià, que es va presentar a finals de l'any passat.

A més, des de la Direcció General s'ha promogut un projecte conjunt des de l'Euroregió Pirineus – Mediterrània liderat per la Fundació Deixalles perquè entitats de les Illes Balears, Catalunya i França treballin conjuntament en l'intercanvi d'experiències i en la recerca alternatives de reutilització i reciclatge dels tèxtils per tenir la base per als futurs SCRAP.

Aquest projecte, finançat amb 70.000 euros dels Fons de suport COVID-19, destinats a economia circular, residus tèxtils i tercer sector, tendrà una durada de 13 mesos, en els quals s'analitzarà el reciclatge i reutilització del residu tèxtil, a més de cercar noves línies de feina en el sector, marcat per la situació sanitària derivada del coronavirus, l'obligatorietat de la recollida tèxtil i els canvis generats en la qualitat d'aquests materials a causa del que es coneix com a 'fast fashion' (moda ràpida).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa dervers d'un any

Mes fum. Deu esser coses des franquisme.

Valoració:1menosmas
Per M, fa dervers d'un any

Que facin una volta per Palma, inspeccionant els contenidors a on deixam la roba que no volem i que està en bones condicións, veuran que fan certes persones, que no just agafen la roba de dins, que esta destinada a Càritas, si no que la que no volen, no se molesten en tornar pisar les a dins i la deixen tota escampada per enmig de la via pûblica.
Jo ja no pos res per reciclar, perque per acabar aíxí, donant li a Palma una imatge encara més dolenta i bruta de la que ja té. millor que cremi dins de la incineradora.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente