nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Més de 14.400 dones de les Balears han participat enguany en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama

Més de 14.400 dones han participat enguany en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama. | dBalears/Arxiu

Més de 14.400 dones de les Illes Balears han participat enguany en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, el qual va reprendre la seva activitat el mes de juny després d'haver quedat suspès temporalment a causa de l'estat d'alarma. Des del mes de gener fins al de setembre, el Programa ha assolit una participació del 80% gràcies «a la confiança que les dones han dipositat en les mesures de seguretat que s'han adoptat per evitar els contagis de SARS-CoV-2», tal com expliquen les responsables del programa amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, que es commemora dilluns.

Tal com ha explicat aquest dissabte el Govern, fins al mes de setembre, s'han citat 17.998 dones de les Balears per fer-se una mamografia, 14.406 de les quals han estat finalment ateses, cosa que representa una participació del 80,04%. D'aquestes, 712 dones (el 4,94% de les explorades) han estat derivades als serveis pertinents per fer-los estudis complementaris a fi d'arribar a un diagnòstic que confirmi o descarti el càncer.

Per illes, a Mallorca s'han citat 12.668 persones, 10.097 de les quals han acudit a la cita (79,70%). Han estat positives les proves de 542 dones, que han estat derivades per a estudis addicionals (5,37%). A Menorca, les dones citades han estat 2.155 i s'han fet 1.818 mamografies (84,6% de participació). D'aquestes, 56 han estat positives (3,08%). A Eivissa i Formentera, s'han citat 3.026 i 149 dones, de les quals han acudit a la cita 2.350 i 141 (77,66 %-94,63%), respectivament. Així,114 proves han resultat positives (4,85% del total de les fetes).

Tal com ha explicat el Govern, el Programa està dirigit per una oficina tècnica que pertany a la Direcció General de Salut Pública i Participació, formada per una metgessa coordinadora; 3 infermeres que planifiquen les lectures de mamografies, gestionen els resultats i fan la derivació d'usuàries amb mamografies positives, i 7 auxiliars administratius que planifiquen i gestionen les cites, coordinant-se amb el Servei de Salut.

D'altra banda, el Servei de Salut disposa de 7 unitats d'exploració amb 8 mamògrafs: Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer (2), Hospital Comarcal d'Inca, Hospital de Manacor, Hospital Mateu Orfila, Hospital Can Misses i Hospital de Formentera. En aquestes unitats fan feina per al Programa 38 tècnics especialistes en radiologia. Per fer la doble lectura independent de cada mamografia hi participen 22 radiòlegs. Així mateix, hi ha unitats de diagnòstic a 6 hospitals coordinades amb l'oficina tècnica. Hi participen serveis de radiologia, ginecologia, cirurgia i d'anatomia patològica.

Segons el Govern, cal remarcar la importància de mantenir estils de vida saludables que disminueixin el risc de patir càncer de mama:

1. No fumar i, si es fuma, demanar assessorament per deixar-ho.
2. Moderar o eliminar el consum d'alcohol.
3. Gaudir de la dieta mediterrània.
4. Practicar exercici físic adaptat a la capacitat individual de manera regular.
5. Evitar l'excés de pes.
6. Conèixer el cos. Consultar si es detecta alguna anomalia (bony, secreció o canvis en la pell de la mama).
7. Consultar si es tenen antecedents familiars.
8. Si es cria, és millor fer-ho amb lactància materna.
9. No consumir tractaments hormonals sense indicació mèdica.
10. Si es tenen entre 50 i 69 anys, participar en el programa de cribratge. Si no s'ha rebut la invitació, es poden posar en contacte en el telèfon 900 102 560 o contactar a través de la web http://cancerdemama.caib.es.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.