cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Unides Podem proposa que l'oficina de drets lingüístics que fa dos anys que prepara el Govern assumesqui la llengua de signes

Unides Podem ha registrat aquest dilluns en el Parlament una Proposició No de Llei (PNL) en la qual s'insta el Govern a garantir que la futura Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que fa més de dos anys que s'hauria hagut de posar en funcionament, assumeixi també, com a llengua per a la seva promoció i defensa, la llengua de signes.

En un comunicat, la vicepresidenta primera de la Cambra i diputada de la formació, Gloria Santiago, ha considerat que les institucions han de promoure les mesures que siguin necessàries «per a dirigir-se cap a la societat inclusiva que mereix un país plural i divers com el nostre».

A més, ha recordat que en l'Estatut d'autonomia es refereix a aquesta llengua en el seu article 19 i recull que les administracions públiques han de garantir l'ús de la llengua de signes pròpia de les persones sordes, que haurà de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte. Per això, ha considerat vital que aquesta futura oficina assumeixi també la llengua de signes «per a promoure la diversitat lingüística i cultural».

El partit ha posat l'accent que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat atribueix als poders públics el deure d'assegurar que les persones amb discapacitat puguin gaudir de tots els drets humans, mentre que la Llei 27/2007, de 23 d'octubre, per la qual es reconeixen les llengües de signes espanyoles, exigeix garantir els drets lingüístics d'aquestes persones; i la llei orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'Educació, disposa com un dels seus principis fonamentals la igualtat d'oportunitats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per aferrades fraternes : - x, fa mes de 3 anys

Ses aferrades són per iniciativa. Jo en partits o politica no ho segueixo.....
És important que hi hagi algunes possibilitats de poder parlar en vaiants de català o altres llengües o llenguatges. A vegades es necessita parlar un llenguatge còmode per expressar segons què, sobretot si hi ha emocions o afectació. I hi ha estancaments segons en quins temes per cada persona o època. Sinó no podem xerrar, és una diglòsia emocional que tothom pateix.  És curiós, i varia per a cada persona, això de sa diglòsia emocional o interlingua. Fa poc per casualitat sortit a 'Dos cosas que seguramente te pasan cuando hablas un idioma extranjero (y quizás no sabías)' publicat dia 31/05 a sa web de notícies amb sigles de Bodas, Bautizos y Comuniones.
Entendre escoltant generalment costa menys d'aprendre o atendre. En camvi per expressar-se poderaprendre o triar llenguatge té molt valor. Sobretot a temes que un està limitat, pel que sigui, a situacions delicades sobretot

Valoració:0menosmas
Per inca, fa mes de 3 anys

Un partit que ha duït tot de gent de fora pequè no tenien feina, i que troben que 'se usa demasiado el catalán' (deu ser que els mallorquins no ens podem governar a nosaltres mateixos) deixarem que ens digui com ha de ser el departament de drets lingüístics? i què més? Perquè no hi posau de cap en Negueruela ja de passada? O millor encara, en Jorge Campos?

Valoració:1menosmas
Per aferrades fraternes : - x, fa mes de 3 anys

Home, sorprèn el que torben per català parlat. I de signes, havent videotrucades de traductors. De pateco una profe que ens n'ensenyava a tots un poquineu. Ho feia amb jocs i ens hagués anat molt bé que hagués continuat. Es cervell guanya molt. I igual amb mim, teatre, expressió corporal. Tot són formes de comunicar, i guanyes amistats.
I si existeix s'estat o regne, o com li diguem, igual per aprendre arreu i expressar o demanar traducció en Basc, Galleg, Occità i altres que segurament em deix. Segurament qui ho demanés no seria per destorbar, sinó per necessitats. I que no calgui donar massa explicacions, doncs fan cohibir, i ja esteim prou insegurs x xò, és molt malaltís socialment i poc reconegut

Valoració:1menosmas
Per jon, fa mes de 3 anys

UNIDAS PODEMOS???clar que sí,és ben evident que els catalano-parlants,esteim tan fotuts com els sords.

Valoració:3menosmas
Per Obvi, fa mes de 3 anys

Bé, els que al·leguen que no entenen el català, malgrat fer anys i panys que viven aquí tendrán una altra opció Si tampoc no en saben, podrem afirmar que són uns estaquirots ineptes per aprendre res.Per això están tan aferrats als catalans. Sense ells faria temps que no se´nc cantaría gall ni gallina!

Valoració:11menosmas
Per Pepeta, fa mes de 3 anys

Què no siguin tan hipòcrites i per enredar, compliquin més les gestions.
Ja és una vergonya que un govern que se diu d'esquerres no defensi els nostres drets lingüístics. No és mereixen els vots dels mallorquins a les properes eleccions locals.
Ja arribarem a la llengua de signes quan tinguem normalitzat el que diu l'estatut d'autonomia.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente