ARCA atorga un dels seus premis a la destrucció del patrimoni a Cort per la retirada de la pedra de l'eixample
ARCA atorga un dels seus premis a la destrucció del patrimoni a Cort per la retirada de la pedra de l'eixample | Foto: ARCA
Com cada any l'entitat de defensa del patrimoni ARCA ha posat en evidència de manera destacada tres accions contra el Patrimoni que s'hagin produït durant l'any, sigui per acció o per omissió.
Enguany l'entitat ha guardonat amb els seus premis Destrucció del Patrimoni 2020 a l'Ajuntament de Palma per «l'autoritària retirada de la vorada de pedra de l'eixample», a Cort i el Consell de Mallorca per «la degradació de les murades de Palma per plantes i pintades» i l'Ajuntament de Marratxí pel «vandalisme i abandó de la possessió de Son Macià Negre».
Segons ARCA, «l'Ajuntament de Palma elimina de l'Eixample pedres que feia més de 100 anys que convivien amb nosaltres. És impossible tolerar-lo. No es pot consentir la pèrdua d'un tret personal de l'Eixample, que en sí mateix té un valor patrimonial com a conjunt. Aquesta qüestió ja havia estat motiu de polèmica fa molts anys i l'acord va ser mantenir-lo. Ara no volen rectificar i reconèixer que ha actuat de manera incorrecta, fet que ens indigna».
Respecte a les murades, ARCA ha considerat que «el problema provocat per la proliferació de plantes, és molt greu perquè les arrels estan provocant perilloses esquerdes. En aquest moment hi ha ficus i altres plantes amb troncs i arrels d'un diàmetre considerable que està provocant destrossa a la murada històrica. No es pot tolerar la manca de diligència en evitar un problema que es pot tallar d'arrel i mai millor dit. Les pintades que es mantenen a la murada amb l'excusa de que com que estan catalogades, no es pot actuar de manera immediata, provoquen un efecte crida i cada vegada n'hi ha més. L'administració té l'obligació de ser eficaç i el Consell Insular és el major responsable del Patrimoni».
Finalment, respecte les cases de possessió de Son Macià Negre, ARCA ha considerat que «d'ençà que no estan habitades han patit actes vandàlics i espoli tant a l'interior com a l'exterior i l'estat de degradació cada cop és més evident. Pintades, ocupacions il·legals i una propietat (potser d'un banc, però no ho podem assegurar) que mira cap a un altre costat. Fa un any i mig que ARCA va sol·licitar actuacions preventives a l'Ajuntament de Marratxí. La ineficàcia de l'administració es pot veure en l'estat deplorable de l'immoble».
D'altra banda, ARCA ha atorgat els premis a la Protecció del Patrimoni 2020. En aquest cas s'han distingit: Amics del Museu Marítim pels 45 anys de reivindicació, Amics de l'Orgue Alaró i la rehabilitació de la torre d'Illetes i El Baluard del Castell de Sant Carles.
També a Illes Balears
- El 78,5 % de les famílies de les Illes Balears varen triar el català com a llengua a l'escola
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- Reclamen el desallotjament de dos edificis històrics de Palma, ocupats pel Ministeri de Defensa i per la família reial espanyola
- Un grup de joves menorquins responen a les provocacions espanyolistes durant l'acte de Ses Avellanes de les festes de Sant Joan
- L’STEI denuncia que la Conselleria d’Educació amaga informació sobre ràtios i quotes
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El formigó es degrada, la pedra no.