algo de nubes
  • Màx: 14.33°
  • Mín: 7.77°
14°

Medalla d'Or al pintor eivissenc Rafel Tur i Costa i a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears

Enguany el Consell de Govern ha acordat concedir dues medalles d’or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: una al pintor eivissenc Rafel Tur i Costa i una a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB).

La Medalla d’Or és el màxim guardó que atorga la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i té per objecte honorar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques o jurídiques que s’hagin distingit per la seva trajectòria personal o professional en la defensa, la promoció o el foment de les institucions i dels interessos generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la labor de les quals hagi tingut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.

Rafel Tur i Costa, pintor
Rafel Tur i Costa va néixer a Santa Eulària des Riu, a l’illa d’Eivissa, l’any 1927. Aquest pintor eivissenc va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, encara que la seva formació es pot qualificar bàsicament d’autodidacta. El 1955 va conèixer els membres de la Hochschule Für Bildende Künste de Berlín i es casà amb una integrant d’aquest col·lectiu, Anneliese Wit, professora d’art i ceramista. Això el posà en contacte amb els postulats artístics de l’avantguarda europea. Des del 1959 va mantenir contacte amb el Grup Ibiza 59, del qual va rebre influències formals, sobretot en la seva obra dels anys seixanta.

La seva creació artística sorgeix com a expressió d’un art abstracte, ple de lirisme, en què l’equilibri i la repetició d’elements componen originals espais pictòrics, geomètrics i coloristes. Progressivament va introduint nous materials i elements que accentuen l’efecte de relleu escultòric en la seva obra fins a arribar a una autèntica composició plàstica tridimensional.

Es pot considerar el primer artista abstracte nascut a les Illes Balears i un dels que ha traspassat l’àmbit insular per exposar en galeries i museus internacionals i de renom. Així, ha participat en nombroses exposicions col·lectives arreu d’Europa i als Estats Units d’Amèrica. Hi ha obra seva al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, al fons d’art de l’Ajuntament de Palma i del Govern de les Illes Balears, al Museu Internacional Salvador Allende i a la National Gallery of Modern Art de Nova Delhi.

Fou membre fundador i primer president de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears, i la seva trajectòria és recollida en abundant material tant bibliogràfic com d’hemeroteca.

Ha rebut nombrosos premis i distincions, entre els quals destaca la primera menció del Premi Internacional Joan Miró de Barcelona (1973), el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2011), la Medalla d’Honor de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià (2018) i la Medalla d’Or de l’illa d’Eivissa, atorgada pel Consell Insular d’Eivissa (2019).

Medalla d’Or al pintor eivissenc Rafel Tur i Costa, per la seva llarga trajectòria artística, el llegat del qual és i serà patrimoni cultural de les Illes Balears.

Orquestra Simfònica de les Illes Balears
L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears és considerada un dels referents simfònics a Espanya. Va ser creada l’any 1988, si bé la història del simfonisme a les Illes Balears s’inicia als anys quaranta, amb la creació de l’Orquestra Simfònica de Mallorca, precedent de l’actual.

Va oferir el primer concert el 30 de setembre del 1989, dirigida pel mestre Luís Remartínez, que en va ser el director titular i director artístic fins a l’any 1994. L’han succeït al capdavant de la Simfònica els mestres Philippe Bender, Salvador Brotons, Geoffrey Simon, Edmon Colomer i Josep Vicent. Actualment, Pablo Mielgo n’és el director titular i Joji Hattori, el conseller artístic i director convidat.

L’any 2019, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears va celebrar el seu 30è aniversari. Durant aquests anys ha esdevingut el projecte cultural públic més gran i ambiciós de les nostres illes, i ha desenvolupat, promogut i divulgat activitats musicals en l’àmbit d’aquesta comunitat autònoma, principalment, i també a la resta de l’Estat i a diverses ciutats europees. Al llarg de la seva trajectòria, la Simfònica ha col·laborat amb solistes de rellevància internacional.

Entre les seves activitats, a banda de la temporada de concerts pròpia de l’Orquestra a l’Auditòrium de Palma i de les temporades d’òpera al Teatre Principal de Palma i al Teatre Principal de Maó, també cal destacar els concerts socials que ofereix en diferents espais, els concerts a benefici d’entitats sense ànim de lucre de caràcter social, els concerts per a escolars o els Estius Simfònics (en què s’inclouen els concerts del Festival de Música del Castell de Bellver), entre d’altres. Així mateix, s’han de valorar els concerts de música de cambra oferts per membres de la Simfònica, un format musical que permet acostar la música a municipis a on resulta molt difícil que hi pugui arribar la formació completa.

Medalla d’Or a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, per la promoció del coneixement i la difusió del patrimoni musical propi de les Illes Balears al llarg dels seus trenta anys d’existència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.