muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
16°

Prop de 5.000 persones surten al carrer per exigir mesures contra el canvi climàtic

Prop de 5.000 persones, moltes d'elles estudiants, s'han manifestat aquest divendres a Palma amb motiu de la Vaga Mundial pel Clima, segons les dades facilitades per la Delegació del Govern espanyol a les Balears. La concentració s'ha iniciat en la plaça del tub de Palma i ha recorregut els principals carrers de la ciutat fins a la plaça de Cort.

Així mateix, durant la manifestació s'han cantat reivindicacions com «sense renou el Govern no es mou», «no hi ha un planeta , «ens esteu robant el futur», «Més bicicletes i menys autopistes», o «ni un grau més, ni una espècie menys». A més, les organitzacions que han convocat la marxa han sol·licitat que, en la nova etapa política, l'Estat espanyol declari de forma «urgent l'emergència climàtica», per a desenvolupar polítiques concretes per a lluitar contra el canvi climàtic.

A l'acte han participat diferents personalitats polítiques com el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern, Miquel Mir, que ha considerat que «l'emergència climàtica és un fet innegable», alhora que ha demanat una major implicació a l'Estat espanyol i de la Unió Europea en aquest sentit.

Concretament, Mir ha demanat una major implicació a totes dues administracions en la conservació de les aigües de les Balears. Així, ha recordat que el Govern té un servei de neteja del litoral mitjançant el qual ha extret «700 tones de plàstic durant els últims 15 anys».

El conseller ha afirmat, també, que les Balears han estat «pioneres» en l'articulació de mesures per a lluitar contra el canvi climàtic i s'ha referit així a la Llei de residus de les Balears, a la Llei de canvi climàtic, al decret de conservació de la posidònia o a la Llei agrària. Finalment, Mir ha felicitat els joves per la seva implicació en aquesta reivindicació i ha recordat que aquest divendres el Consell de Govern ha provat donar suport a aquest moviment.

En l'acte també han participat, entre altres, representants del PSIB-PSOE com el diputat en el Congrés, Pere Joan Pons, a més dels senadors per Mallorca, Cosme Bonet i Susanna Moll. Així, Pons ha opinat que aquesta manifestació es tracta «d'un moviment imparable des d'una lliçó per part de la gent jove del planeta, en un moment de transició energètica global i política».

El sindicat de Comissions Obreres (CCOO) a les Balears també ha participat a la manifestació, i han recordat que aquesta vaga compta amb el suport de 300 organitzacions més d'arreu de l'Estat espanyol. Així, des de CCOO han argumentat que la crisi climàtica és una conseqüència directa «del model de producció basat en l'ús de combustibles fòssils i del consum globalitzat actual».

Per la seva banda, el GOB, que també ha estat present a la convocatòria ha titllat «d'èxit» la manifestació d'aquest divendres i esperen que «les institucions prenguin consciència d'aquest moviment i actuïn en conseqüència amb actuacions concretes i no només amb declaracions institucionals i aquestes actuacions a les Balears passen necessàriament per posar límits al creixement turístic i urbanístic».

També han participat altres organitzacions com el Moviment Feminista de Mallorca, la Plataforma Antiautopista, Terraferida, Mallorca Lliure, Amics de la Terra i Greenpeace, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.