algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

La discriminació ve d'enrere: «Le cobro una peseta de más por ser mallorquina i hablar en mallorquín», a un bus de Palma l'any 1977

El 12 de setembre de 1977, a les 17.30 hores, a la platja de Palma, concretament davant l'hotel 'Cristina', Carme Vidal va agafar l'autobus número 23, que feia el trajecte s'Arenal – Palma, allà va patir una discriminació pel fet de parlar en català.

Carme Vidal ho va denunciar en una carta al diari 'Baleares' en la qual explicava: «Quan el cobrador va venir, li vaig demanar el preu del bitllet i al mateix temps li vaig presentar unes monedes, va cobrar 17 pessetes. Vaig mirar el preu en el bitllet: 16 pessetes. Havent-n'hi demanat explicacions, ara en castellà, respongué: 'ahorahabla castellano. Claro que entiendo el mallorquín, si hace veinte años que estoy aquí. Le cobro una peseta de más por ser mallorquina i hablar en mallorquín'...»

En els dies posteriors, la notícia va ser reproduïda a altres diaris i es va desfermar una polèmica a la secció de cartes al director. Entre les persones que es varen pronunciar contra la discriminació patida per Carme Vidal hi va haver Isidor Marí i Gabriel Janer Manila.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dic, fa mes de 4 anys

@no heu crec:Ningú t´ha dit res perquè segurament vist el teu comentari,segur que canvies de llengüa quan l´altre et parla castellà.

Valoració:2menosmas
Per Prats, fa mes de 4 anys

No es tan difícil de creure. Jo l'any 1973 anava dins l'autobús que anava a Son Gotleu, conversant amb una amiga i parlavem es Català i un home que viatjava dins l'autobús ens va mirar en cara de ràbia en ens va dir:
-Hablad en cristiano, coño.
Com que la meva amiga i jo teniem 15 anys el vàrem mirar i l'ignorarem.
Qui era ell per dir el que havíem o no de parlar?
Ignorant i prepotent.

Valoració:5menosmas
Per normal, fa mes de 4 anys

Jo sí que te crec, no heu crec. Si un es neutre, mitja figa mitg raïm, ni fu ni fa, ni mallorquí ni castellá, si és un girallengüa quan convé, llavors és ben normal que mai te pugui passar res. Es molt avorrit, però ben normal.

Valoració:3menosmas
Per Sebastià, fa mes de 4 anys

@ no heu crec, - No veig en tot el meu escrit, res que pugui ser ofensiu si ho entens com a fals. Al contrari, cada adjectiu i afirmació, és la resposta al teu comentari. Que no t'agradi, al menys demostra una mica d'amor propi, peró per la mateixa raó no ens el pots negar a nosaltres, ni caure en la provocació. Una mica més de tocar de peus a terra no us faria cap mal. I em reafirmo en tot el que vaig dir, doncs si t'hagués volgut insultar, tinc moltes altres paraules que t'escaurien be.

Valoració:8menosmas
Per Ricard, fa mes de 4 anys

Els castellans prou que saben que el principal factor diferenciador és la llengua. Crec que tots ho sabem. La diferència està en el seu supremacisme lingüístic. Ells consideren, imbuïts com estan d'aquest supremacisme, que la seva llengua ha de governar per damunt de "las lenguas vernáculas" i fins i tot als que varen venir, tant a la meva Catalunya com a ses illes, han considerat innecessari qualsevol esforç per aprendre a parlar la nostra llengua, malgrat les evidents similituds i l'enorme tolerància i comprensió que sempre hem tingut. Més aviat, aquesta tolerància ha estat utilitzada en contra nostra i no ha fet més aviat ha contribuït a refermar el referit sentiment de supremacisme lingüístic. Per això ens trobem, encara, en aquest estadi i en la paradoxa d'haver d'explicar-nos per la utilització de les nostres llengües a la nostra terra.

Valoració:12menosmas
Per Val més no llegir los, fa mes de 4 anys

No sé perque li feis cas al fatxa gonella que entra aqui només per fer nos enfadar i desbaratar ho tot.
Cap persona educada i decent s'atreviria a fer això que fa aquest i altres fatxes, que se passen la jornada assaltant espais de comentaris i fent de trolls a les xarxes socials.
I no sabem però imaginam, tota la porqueria que deven filtrar els moderadors i que noltros ja no arribam a veure, però que si recordam quan aquesta publicacio estava en altres mans, menys interessades en que sortís i quedas bé, tots els insults i les mentides i energumenades que arribava a escriure aquesta gentola, tot només per boicotejar una publicació en Catala
Recordeu que son els companys dels que posaren una bomba a un repetidor Televisió de Catalunya i que estan carregats d'odi.

Valoració:14menosmas
Per pagès, fa mes de 4 anys

@no heu crec: Has parlat tota la vida mallorquí, menys avui.

Valoració:6menosmas
Per no heu crec, fa mes de 4 anys

¿Què és lo que he de fer perqué hem creguis?

Heu torn a repetir: duc mes de 40 anys xerrant es mallorquí i mai he tengut cap problema amb ningú.

I si no heu creus, tendrás sa feina de anar a cercar-ho.

An es cobrador, que ja deu esser mort, el tratau de lladre. Una vergonya. Alla voltros.

Sebastiá: Jo no te he insultat, com fas tú. No es sa meva manera de anar pel mon. I be podría fer-ho.

Valoració:-15menosmas
Per el poble mana, fa mes de 4 anys

@ no heu crec,
Hi tu qui ets,?? qui t'ha de creure a tú ??
¿ Es que val més se teva creència que s'article de un diari de fa 5o anys??
Mira ni tan sols crec que xerris mallorquí, crec que ets un submarino foraster camuflat.

Valoració:19menosmas
Per Sebastià, fa mes de 4 anys

@ no heu crec .- Fins a on arriba la vostra arrogància i provocació, que fins i tot us enceguen i fan caure en l'ignorància més ridicula. Com es pot ser tan eixelebrat per demanar qui és, a una senyora que es diu Carme Vidal i que explica els fets amb el retall del diari que ho va publicar, i ja per colmo d'impertinència teva, tú t'acredites com "no heu crec" ?? és de consulta psiquiàtrica.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente