algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
13°

El Consell nomena Fill Il·lustre Josep Maria Llompart

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha lliurat aquest dijous els Premis Mallorca de Creació Literària 2018 a Maria Magdalena Gelabert i Francesc Company per les seves obres 'Antoni M. Alcover i els Dons' i 'Animals a la carretera', respectivament.

Segons ha informat la Institució insular, Maria Magdalena Gelabert ha guanyat el Premi en la categoria d'Assaig amb 30.000 euros, mentre que Francesc Company ho ha fet en la de Poesia amb 25.000 euros, i la de Narrativa ha quedat deserta.

Així, la guanyadora en la categoria d'Assaig, nascuda a Manacor, és doctora en Llengua i Literatura Catalanes (UIB), va ser directora de la Institució Pública Antoni M. Alcover, i és membre de grups com el Greib de la UIB o la Societat Catalana de la Llengua i Literatura de l'IEC, entre altres.

Destaquen altres publicacions com 'Breu història de la llengua catalana' (2002), 'Estudi del Sermó de la Conquesta de Mallorca d'Antoni M. Alcover' (2008), l'edició de 'Vetlada de Glosadors' (2009) i 'N'Arnau' (2011), entre altres.

Per part seva, el guanyador en la categoria de Poesia va néixer a Sa Pobla i és escriptor i traductor. En concret, ha traduït obres dels poetes nord-americans Michael Donaghy i William Matthews i és membre fundador del Centre de Recerca sobre el Vegetarianisme i el Veganisme (CRVV).

Ensenyat, durant el seu discurs, ha destacat el compromís del Consell amb la llengua i ha dit que és una «línia vermella que no fa falta traspassar, que és intocable» i ha apuntat que «totes les llengües són patrimoni de la humanitat i cadascuna d'elles representa una manera única i irrepetible de concebre el món».

Jurado, en aquest sentit, ha apuntat que les institucions no haurien de quedar-se amb el compliment de la Llei de manera estricta sinó que, a parer seu, s'hauria «d'aspirar a més, que la gent pugui viure en català».

El jurat de Narrativa ha estat compost pel president Biel Mesquida, els vocals Eva Piquer, Sebastià Piquer i Isabel-Clara Simó i el secretari sense vot amb Ramon Morey. El jurat de Poesia, per part seva, ha comptat amb la presidenta Gloria Julià i els vocals Eva Baltasar, Luís Maicas, Damià Pons i la secretària sense vot, Margalida Segura. El jurat d'Assaig ha estat compost per la presidenta Maria Isabel Ripoll, els vocals Marina Garcés, Vicent Partal i Màrius Roig i la secretària sense vot Caterina Canyelles.

Com a homenatge a un de «dels grans creadors literaris de Mallorca» Josep Maria Llompart ha estat nomenat Fill Predilecte en 2018 i els premis han finalitzat amb el descobriment del seu retrat pintat per l'artista Damià Jaume.

Així mateix, també s'ha fet lliurament del diploma de Fill Il·lustre a la neboda de Llompart, Celia Riba, qui li ha agraït al Consell aquest acte. L'actuació musical del grup 'Vers Endins' amb l'espectacle 'Ocellada' han conclòs l'acte amb versos de Josep Maria Llompart.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.