cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

El Govern protegeix amb un decret el coral vermell de les aigües interiors de les Balears

20/Julio/2016 Islas Baleares. Ibiza Gorgonias en la isla Es Vaixell en la Reserva dels illots de Ponent. © JOAN COSTA

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, ha anunciat aquest divendres l'aprovació del Decret pel qual s'estableixen els principis generals per a la pesca del coral vermell (Corallium rubrum) en les aigües interiors de les Balears.

«Amb aquesta normativa es pretén protegir a aquest animal, que en els darrers 40 anys ha experimentat una reducció considerable de les talles de les seves colònies en el Mediterrani a causa de la sobreexplotació», ha explicat Costa. Així mateix, ha assenyalat que el Decret s'adapta a la normativa estatal i europea, deroga la normativa anterior, de 2003, i estableix que solament es podrà capturar el coral vermell en zones de més de 50 metres de profunditat.

D'aquesta manera queda protegit tot el coral de les aigües interiors de l'illa de Menorca, atès que no tenen la profunditat mínima exigida. L'única zona autoritzada per a la pesca de coral vermell és el nord de Mallorca, entre el cap de Formentor i el cap d'es Freu, per fora de la Reserva Marina del Llevant de Mallorca.

Segons la normativa, per a l'extracció de coral vermell és indispensable tenir l'autorització de la Direcció general de Pesca i Medi Marí, a més que ha d'extreure's personalment a mà, utilitzant únicament piquetes per tallar la base, entre la sortida i la posta de sol.

Només es pot dur a terme una operació d'extracció de coral per dia, per la qual cosa, si s'ha operat en aigües exteriors, no es podrà fer una altra extracció. A més, cada persona autoritzada pot extreure un màxim de 300 quilograms anuals de coral en brut, 100 quilograms menys pel que fa al decret anterior. Quant a la talla mínima, no pot tenir un diàmetre basal inferior a 7 mil·límetres en el punt de fractura.

La convocatòria d'autoritzacions, que són atorgades per la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, es publicarà en el Butlletí Oficial de Balears i, una vegada atorgades, les autoritzacions tindran una validesa de dos anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.