Son Espases incorpora una tècnica per administrar dosis més altes de radiació als tumors
El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Son Espases ha implantat una tècnica per administrar dosis més altes de radiació als tumors, un tractament que inicialment s'aplica a pacients de càncer de pulmó però que en el futur s'utilitzarà també contra altres tipus de tumors petits.
Segons ha explicat la Conselleria de Salut, aquesta tècnica (anomenada radioteràpia estereotàctica extracranial (SBRT) o radioteràpia estereotàctica ablativa) és capaç d'administrar «de manera molt precisa» dosis molt altes de radiació en petits volums tumorals, mentre que els teixits sans que envolten al tumor reben dosis molt baixes i, per tant, sofreixen pocs efectes secundaris.
En el cas dels pulmons, aquesta tècnica permet tractar tumors no microcíticos de menys de quatre centímetres de diàmetre que no es puguin operar per contraindicació mèdica o per rebuig del pacient. El 16 per cent dels càncers de pulmó no microcític es diagnostiquen en algun estadi inicial, encara que aquest percentatge augmentarà amb el temps gràcies a l'ús del tomògraf computaritzat (TC) helicoidal per diagnosticar-los.
En aquests casos el tractament d'elecció és la cirurgia, però a causa de l'edat mitjana dels pacients durant el diagnòstic (al voltant dels 70 anys), aquests poden presentar comorbiditat (cardíaques, pulmonars o d'una altra índole) que els facin inoperables. Aquest aproximadament 25 per cent de pacients es poden beneficiar d'aquest tipus de tractament radioteràpic, que aconsegueix taxes de control local i supervivència comparables a les de la cirurgia.
També a Illes Balears
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.