algo de nubes
  • Màx: 18.28°
  • Mín: 8.69°
18°

El GOB valora «positivament» l'avantprojecte de la Llei de Residus

El GOB valora «positivament» l'avantprojecte de la Llei de Residus. | dBalears/Arxiu

El GOB ha presentat aquest divendres les seves al·legacions a l'Avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats del Govern. L'entitat ha considerat que l'avantprojecte suposa «l'inici d'un canvi de model de gestió de residus apostant fermament per la prevenció dels residus i la gestió eficient dels recursos, apuntant objectius clars de prevenció i reutilització, dos aspectes claus fins ara oblidats en el marc normatiu de gestió de residus insular».

En aquesta línia, l'entitat ecologista ha volgut ressaltar «que es tracta d'una llei pionera en l'àmbit europeu pel que fa a la implantació de mesures de prevenció, com la prohibició de determinats envasos d'un sòl ús». Així, ressalten com un fet «molt positiu» l'obligatorietat de la recollida de matèria orgànica, la consideració de l'auto compostatge i la necessitat d'obrir la porta al compostatge municipal. També recalquen la incorporació d'objectius de prevenció, preparació per a la reutilització i recollida selectiva.

Amb tot, pel que fa als sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, implantats a més de 40 països i regions, «habilita els Consells a implantar-los tot i que no ho fa des de l'àmbit de la mateixa llei en l'àmbit de comunitat autònoma, com per nosaltres hauria estat desitjable i òptim».

Segons el GOB, també és prou positiu la implantació de l'Agència de Residus, que està plantejada com una oficina de prevenció i que des de l'entitat consideren «que hauria de tenir també competències d'inspecció i sanció – tal com, per exemple l'Agència per a la Protecció del Territori del Consell de Mallorca, en l'àmbit de la disciplina urbanística».

Dues qüestions preocupants

Si com vulgui, el GOB ha considerat que si bé la norma prohibeix la importació de residus, «deixa oberta la possibilitat del trasllat de residus». «Darrere aquesta ambigüitat en els termes, queda oberta la possibilitat que les instal·lacions de Mallorca del servei públic acabin gestionant residus d'altres indrets (encara que siguin altres illes de la Comunitat Autònoma) la qual cosa per a nosaltres contradiu els principis d'autosuficiència i proximitat que la mateixa Llei contempla».

L'altre punt sobre el qual alerta el GOB és el servei obligatori d'insularitat en relació a TIRME. «La Llei ha de permetre posar l'objectiu d'una gestió sostenible dels recursos per damunt dels interessos de l'empresa concessionària del servei públic insularitzat de gestió de residus que UM va blindar a través d'un contracte que la mateixa administració ha titllat de lesiu per a l'interès públic i que condiciona els objectius de prevenció i reducció de residus, reutilització i reciclatge a l'interès de mantenir els objectius de cremar el 60% dels residus que es generen a Mallorca i a importar-ne per mantenir els seus objectius de tenir les plantes incineradores funcionant al 100%».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.