algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 21°
23°

Lluís Garcia: «El dia de la nostra Diada serà el dia de la nostra independència»

Aquest dilluns va tenir lloc al Centre Flassaders un debat sobre la festivitat de l'1 de març: 'És una diada per a les Illes Balears?' L’acte va ser organitzat per les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder a proposta de SUS, BALEARS!

La filòloga mallorquina Pilar Arnau va ser l’encarregada de moderar la taula rodona entre Bernat Joan, Amador Marí, Lluís Garcia i Josep Franco. Arnau va començar l’acte, després de presentar els participants, amb un repàs dels símbols que operen actualment a les Illes Balears i es va referir al fet que la bandera actual no és cap de les que proposava cap força política; que l’himne, la Balanguera, és de Mallorca i no hi ha cap himne balear; i que, la Diada es tracta de l’entrada dels catalans a Mallorca.

A més, va explicar que el Dia de les Illes Balears oficial «commemora  la publicació de l’Estatut d’Autonomia i, no obstant això, les Illes Balears tenen moltes més fites històriques». Una d’elles, la que proposa SUS, BALEARS! com a possible nova significació d’aquest dia, és l’1 de març de 1810 tot commemorant la revolta menorquina contra la dominació espanyola.

Així, Arnau va obrir el debat sobre aquesta proposta «amb la intenció de rescatar de l’oblit el fet, recordar la memòria d’Andreu Murillo i aprofitar l’oportunitat de celebrar la Diada tots junts».

AMADOR MARÍ

Marí va centrar la seva intervenció en relatar els fets d’aquell 1 de març de 1810 i la seva significació. Així, va apel·lar al «caràcter actual dels fets si entenem que varen ser avalots dels pagesos contra el govern opressor».

«A partir del 1802 a Menorca érem espanyols: l’administració d’abans, l’anglesa, creava beneficis; l’administració espanyola creava dèficits. Els espanyols arriben a l’illa i estableixen les seves mesures fiscals. Un càstig, la menorquifòbia dels espanyols d’aquell temps».

LLUÍS GARCIA

«El dia de la nostra Diada serà el dia de la nostra independència. Tota la resta seran mitjans per arribar. Amador estava explicant justament el que està passant ara. Els Canaris cobren per ser espanyols, nosaltres paguem; ens roben!».

Garcia va encetar el debat sobre si la Diada havia de ser fundacional o reivindicativa. Per a explicar-ho, va posar d’exemple el País Valencià on el 9 d’octubre és la Diada oficial en què es commemora institucionalment l'entrada a la ciutat de València de les tropes de Jaume I l'any 1238. En canvi, el 25 d’abril, la vertadera Diada per a molts valencians, es recorda amb actes reivindicatius la Batalla d'Almansa, 1707, que va suposar la derrota de l’arxiduc Carles d’Àustria per les tropes de Felip V i l’ocupació del Regne de València, amb la consegüent pèrdua dels furs i la imposició dels Decrets de Nova Planta.

Passant a les Balears, Garcia va explicar la diferència entre «la Diada fundacional -31 de desembre a Mallorca i 8 d’agost a Eivissa i Formentera- i la Diada reivindicativa que hauria de posar l’accent en la situació de domini absolutament colonial que tenim. Per tant, aquí ens cal una Diada reivindicativa. Saber, mitjançant la commemoració fundacional, que som de nissaga catalana és molt important de cara a l’interior; no obstant això, hem de posar l’accent en que estam oprimits».

BERNAT JOAN

Bernat Joan es va referir a la situació actual com una situació «tabú». «Aquí pràcticament no es parla de la situació de Catalunya quan hi ha un tant per cent molt alt d’intercanvi comercial. Hi ha una voluntat dels nostres adversaris (l’Estat espanyol) de tabuïtzar».

Joan es va referir també als termes denigratoris que ens han col·locat i ens col·loquen per no reconèixer la nacionalitat històrica: llengües autonòmiques, comunitats autònomes amb llengües pròpies, regions,...

Quant a la Diada de les Illes Balears, Bernat Joan va manifestar la seva conformitat amb la data de la revolta menorquina per proximitat cronològica. A més, va llançar la qüestió: Té un accent prou sobiranista? «Els menorquins no volien funcionar com a espanyols. Em sona un poc a l’època en què els catalans no s’atrevien a demanar la independència i demanaven tenir coses pròpies. Si adjuntes tot el que demanaven veus un Estat; si ho sumes ets independent».

També va apel·lar a la necessitat de tenir referents propis ja que «una de les primeres coses que fan els conquistadors és carregar-se els referents que puguin aglutinar la percepció de la gent».

Bernat Joan va concloure: «És important recuperar el caràcter reivindicatiu de l’1 de març. Si té un sentit és aquest, sinó no en té cap. Tot a l’espera de celebrar la Diada en majúscules: la Independència».

JOSEP FRANCO

Josep Franco va començar la seva intervenció afirmant que comparteix tot el que els companys de taula havien dit ja que «el PI és un partit reivindicatiu». A més, va afirmar que li causava tristesa «haver-nos de reunir avui per parlar sobre la data de la Diada de les Illes Balears en una nacionalitat històrica com la nostra».

Franco va posar de manifest la dificultat que varen tenir dins el partit Proposta per a les Illes a l’hora de montar-lo en les quatre illes degut a la «desconfiança» que s’han trobat. «Abans de tenir una data que ens unesqui a tots hauríem d’intentar veure’ns nosaltres mateixos com una comunitat autònoma. Es tracta de trobar factors comuns. És com la desconfiança entre Part Forana i Ciutat que a poc a poc ha anat desapareixent».

A més, va remarcar el fet que abans no es parlava del tema econòmic i «ara sí que tothom xerra del pacte fiscal, que la gent del carrer es compara amb altres comunitats autònomes, com per exemple amb les subvencions dels mobles d’Extremadura».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Luis
Mai,

Valoració:0menosmas
Per Chic para ti, fa mes de 5 anys

@Lluís Garcia,

Claro que sí, guapi.

Valoració:1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

Com bé recorda en Lluís Garcia, "hem de posar l’accent en que estam oprimits". I què curiós que sa publicació de s'estatutetxo del 1983 en es BOE concidís amb s'efemèride del 1810, uns fets, per cert, ocorreguts a una illa que no és Mallorca

Valoració:-1menosmas
Per slort, fa mes de 5 anys

La cosa que molesta més els que escriuen en foraster en aquest fòrum, com a "trolls" que són, no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, allò que podem fer és no respondre'ls, deixar-los la puntuació en blanc i, molt millor encara, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no fa efecte.

Valoració:0menosmas
Per Salvador, fa mes de 5 anys

Soy mallorquín.Esa expresión es una de las que nos robaron los catalanes.La conozco desde antes de nacer seguramente la mayoría de ustedes. Por cierto, mi clase sobre las Constituciones ESPAÑOLAS sigue en vigor.

Valoració:0menosmas
Per t, fa mes de 5 anys

salvador:CABEZA DE HABA.
p.d.debes traducir al català de mallorca,si pots.

Valoració:-3menosmas
Per Salvador, fa mes de 5 anys

¿Aún buscando el día de su independencia? .Miren, desde la Constitución de Cádiz, el 17 de marzo de 1812, tienen una magnífica referencia. Seguida de las Constituciones de 1837,1845,1856,1869, la republicana de 1873, la de la restauración monárquica de 1886, la de la segunda república de 1931 y la actual de 1978. ¡Miren si hace tiempo que son independientes!. Y eso sin contar períodos anteriores a 1812. De nada. La clase es gratis.

Valoració:0menosmas
Per AliBay, fa mes de 5 anys

Oriolo, què hi té a veure TV3 amb aquesta notícia? A més, de quin mes parles? Perquè fa anys i anys qu TV3 és la primera cadena vista a Catalunya, malgrat que molts "separatas" mirem també TVE, A3, T5 o 13TV. Ni que sigui per a riure una estona.

Valoració:5menosmas
Per Foner, fa mes de 5 anys

Segons una que acaben de dir per sa , han fet una enquesta, an ets habitants de ses nostres illes, si se senten mes de sa seva Illa, o mes Balears o tal vegada de ets , i encara que sa majoria se sent mes de sa seva Illa, però no gaire enfora de sentir-se Balear, però es sentir-se de ets es marge caminava entre es 0% an es 2%, i jo me qüestion, o millor ho qüestion an es polítics catalanistes, ¿se donaran compte que s'absoluta majoria, podem dir que mes des 98,5% des Balears, no mos sentim d'aquests imaginaris que tant mos volen enfonyar?

Valoració:-6menosmas
Per gomila, fa mes de 5 anys

Que poca feina te el forasteram, tot el dia a peu del teclat !!!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente