algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
20°

El sector agrari ecològic fa un balanç negatiu d'aquesta legislatura

Les associacions de la Producció Agrària Ecològica de les illes (APAEMA, APAEM i APAEEF) han expressat el seu descontent amb la gestió que s'ha duit a terme durant aquesta legislatura des de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, i en especial el seu màxim responsable, el conseller Gabriel Company, envers el sector agrari ecològic.

Segons indiquen en un comunicat, «han estat quatre anys en els quals ha perillat greument l'existència del Consell Balear d'Agricultura Ecològica (CBPAE), responsable del control i certificació de les finques i aliments regulats amb aquest segell. Una legislatura, a més, en que no s'ha fet cap passa a favor d'aquest tipus d'agricultura, per a la seva consolidació i el seu foment, ans al contrari».

Actualment ja són gairebé 30.000 les hectàrees inscrites en agricultura ecològica a les Illes Balears. Només Andalusia supera a les Illes Balears en el percentatge d'hectàrees inscrites. Un total de 525 productors duen a terme una gestió agrària més respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones, produint aliments de qualitat sota segell ecològic. Són també més de 200 les indústries elaboradores i/o transformadores.

Les estadístiques demostren que darrera la producció agrària ecològica hi ha futur i és una alternativa vàlida de treball. És una opció viable i legítima a dia d'avui que permet la incorporació de joves agricultors, el manteniment de les finques i, per tant, del paisatge i l'agroecosistema.

Tot i això, l'agricultura i ramaderia ecològica han estat menystingudes en la gestió política del dia a dia de la Conselleria. Des del sector recorden que «llueixen per la seva absència en dues eines que han de marcar les polítiques agràries de la comunitat i les ajudes associades en els propers anys: la Llei Agrària i el Pla de Desenvolupament Rural (2014­2020)».


El CBPAE, l'entitat semi­pública competent en matèria de certificació ecològica a les Balears, i que compta amb unes quotes assequibles per a tots els perfils de pagesos, ha estat en greu perill de desaparició durant l'actual legislatura, fet inaudit en els seus 25 anys de vida. «Tot perquè el conseller Company no considera a les 525 finques inscrites un sector agrari i per tant, no es mereix un tracte com a tal», afirmen. Així, sense suport de la Conselleria, durant el 2011 el CBPAE va haver d'acomiadar la meitat del personal de l'entitat i el servei quedà reduït a mínims. La seva supervivència va estar condicionada a l'increment de quotes als pagesos.

La trava definitiva a l'impuls de l'agricultura ecològica, segons les associacions, va ser la campanya de fumigació dels pinars amb insecticida durant el passat novembre. Avionetes i helicòpters escamparen una substància química que afectà a vàries de les finques dels pagesos ecològics i, en un cas concret, provocà la retirada del segell. «Les nostres abelles, que pol∙linitzen els cultius, i la fauna auxiliar, que ens ajuda a controlar plagues i malalties, se'n ressentirà durant un temps», asseguren, i afegeixen que ni tan sols «3.000 signatures i les denúncies de particulars no foren suficients per aturar-ho».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.