algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

El decàleg de l’OCB compromet els partits a defensar la llengua i la cultura

Després que el PSIB hagi signat aquest dimecres el decàleg sobre llengua i cultura impulsat per l’OCB, l’entitat l’ha fet públic.

Aquest decàleg recull, en deu punts, una sèrie de compromisos destinats als partits polítics perquè els assumeixin abans de les eleccions del 24 de maig. L’entitat ha impulsat aquest document després de considerar que la llengua i la cultura «necessiten restitució, foment i impuls».

L'OCB es reunirà en els pròxims dies amb la resta de partits disposats a signar aquest decàleg. 

Els 10 punts del decàleg de l’OCB:

1.      Garantir que els alumnes de les Illes Balears, en acabar els estudis obligatoris, siguin plenament competents en llengua catalana.

2.      Garantir que tots els empleats públics puguin atendre els ciutadans en la llengua pròpia del país.

3.      Donar exemple recuperant el compromís d’expressar-nos en llengua catalana sempre que actuem com a càrrecs públics, i a demanar-hi els serveis als proveïdors de les institucions que gestionem.

4.      Posar els mitjans de comunicació públics i els espais de què disposin les institucions per compensar lingüísticament l’oferta que reben els ciutadans i assegurar la recepció de totes les emissions en llengua catalana.

5.      Establir mesures per elevar el nivell de formació de la població adulta i facilitar a les persones nouvingudes l’aprenentatge de la llengua catalana.

6.      Establir ajudes a la publicació i edició en llengua catalana tant en paper, com en mitjans tecnològics o a la retolació.

7.      Protegir els ciutadans de les Illes Balears perquè puguin expressar-se en la llengua pròpia sense haver de patir cap tipus de discriminació.

8.      Donar suport a la cultura pròpia tradicional perquè constitueix l’ànima del nostre poble i ens distingeix i ens anivella amb la resta de pobles del món.

9.      Donar suport a la creació a partir de la nostra cultura, perquè els nostres creadors són els que ens llauren el futur, i coordinar-ne la difusió amb les altres institucions de terres de parla catalana.

10. Finalment ens comprometem que, en el cas que els recursos necessaris siguin mals de trobar en el pressupost disponible, reivindicarem sense descans i fermament els doblers dels nostres imposts que l’Estat ens plany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Aimeric, fa mes de 8 anys

Hi ha gent que a més d'antimallorquina fa una pudor d'intolerant i feixista que fa por. Però no ho trobarà fàcil: els mallorquins i mallorquines ens defensarem amb ungles i dents!

Valoració:0menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

pancatalanismo = fascismo

Valoració:-6menosmas
Per Comacorcs, fa mes de 8 anys

Mirau el vostro Circulo Balear i la vostra Fundación Jaime Tercero, que son els que reben les subvencións de doblers públics. I els impistosvdels ciutadàns es destinen aim destruir i adoctrinar als febles mentals, en l' odi a la nostra cultura.

Valoració:5menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

Quina vessa totes aquestes mesures. I és com posar unes tiretes que no regalen damunt d'una ferida que requereix punts. Fa de mal pagar i no arriben a solucionar res.

Controlés jo es govern, no gastaria ni un duro en política lingüística. Cost zero! Faria sa mateixa política lingüística que es fa a Albacete. Allà els va bé, no? No hi ha conflictes lingüístics, no es polititza s'idioma, no s'agredeix sa llengua formal històrica "en pro de ses modalitats", no es reuneix es Parlament per dictaminar que no existeix sa hispanitat, no tracten llengües al·lòctones com si fossin autòctones, i NO TRACTEN SA LLENGUA AUTÒCTONA com si fos al·lòctona.

Sí senyors. Tractem ses llengües igual que són tractades a Albacete i s'haurà acabat es passar pena, ses manifestacions, es conflicte, sa descohesió... Llengua pròpia tractada com a tal i les altres tractades com ho fan allà. Amb molt de respecte, sense dir a ningú com no ha de rallar, és clar. Amb açò podríem ser molt millors perquè a les Espanyes sempre hi ha gent que te malmira si ralles un idioma d'aquests que legalment han vingut a menysprear i fins i tot perseguir.

Valoració:5menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 8 anys

Totes les mesures necesàries d'aquest decàleg han estat respectades per el govern del PP.

Tot el que sigui donar dobblers a OCB i a altre gent que vol viure d'aquest assumpte no son mesures necesàries, i fa be qualsevol govern balear de no tudar dobblers d'aquesta manera.

Valoració:-12menosmas
Per arruix lladres pancatalanistes, fa mes de 8 anys

El TSJB ha avalado la decisión de Maria Salom de anular dos subvenciones que Francina Armengol, con su política de tierra quemada antes de perder las elecciones de 2011, había concedido a dedo a la OCB. El alto tribunal considera que una resolución «no crea derecho alguno mientras no se haya notificado la concesión de resolución», por mucho que la sociedad pancatalanista se hubiera ya gastado el dinero que iba a recibir. Está claro que dicha entidad estaba muy mal acostumbrada tras recibir cerca de un millón de euros de la nacionalista Armengol, la misma que simultáneamente dejaba sin pagar a los proveedores del Consell. Consciente de que iba a perder las elecciones, incluso después de perderlas, Armengol se apresuró a regar a las organizaciones afines para facilitarles la travesía en el desierto que se les avecinaba. Nada más lógico por tanto que la OCB se haya convertido en uno de los principales arietes contra los ejecutivos del PP. La gran asignatura pendiente es exigir a la OCB más transparencia en sus cuentas y que justifique todas y cada una de las subvenciones recibidas. Si la Obra admite ante el juez que ya se había gastado parte de estas ayudas, ¿cómo se las ha arreglado? ¿Está endeudada hasta las cejas o acaso goza del favor de patrocinadores foráneos que apuntan hacia Cataluña? Los ciudadanos de Baleares tenemos derecho a saber cómo se financia una entidad semipública que todavía se llama «balear».

Valoració:-12menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 8 anys

Llegint Ultima Hora, el diari germà, em fa gràcia veure que els articulistes que diven que en Bauzà (i avui hi afeigexen en Pericay) son anticatalanistes, tots ells escriven .... en CASTELLA.

Es veu que la coherència no es una virtud que els adorna.

Valoració:3menosmas
Per Cucut, fa mes de 8 anys

Si això ja hauria d'esser de Llei Natural!

Valoració:14menosmas
Per lladres, fa mes de 8 anys


subvencions, subvencions, subvencions....

Valoració:-9menosmas
Per Macia, fa mes de 8 anys

M'agrada, m'agrada. Pero be, a qui no li agradi que no voti cap partit que hagi signat aquesta declaracio, pura democracia. Supos que tots aquets que posen a parir tot aixo que sona, per poc que sigui a catala, es deuen sentir millor a sa "Feria de Abril", que ara fan per Palma. A mi no en veuran per alla, pero per aixo no qualificare a ningu de faixista per anar-hi.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente