algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

2013: L'any negre per a l'educació a la legislatura de Bauzá

En un informe presentat ahir per la comunitat educativa dins la campanya “Pensa-hi”, el sector denuncia que els anys centrals de la legislatura de José Ramón Bauzá van ser els que més retallades van patir. Ni docents, ni beques, ni ajuts per a menjador, ni les AMIPA. Cap d'aquests elements dels pressupostos destinats a educació s'han salvat de les tisores del Govern Balear durant la legislatura 2011-2015. Però allò que resulta més evident és que les retallades s'han concentrat en els anys centrals del mandat del PP.

Segons Vicenç Rodrigo, president de FAPA (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes), això té una senzilla explicació: «El 2011 l'executiu va entrar a veure com funcionava tot, el segon any van fer un cop fort amb els pressupostos i el tercer any van consolidar la seva planificació de retallades». I afegeix: «ara és inevitable que duguin a terme una estratègia final de legislatura on parlen de què faran i de tot el que prometen per recuperar una bona imatge de cara a les eleccions».

L'informe presentat ahir per diferents col·lectius de la comunitat educativa mostra una unes xifres extretes de documents oficials on clarament s'aprecia la caiguda en picat de la inversió en educació des de l'any 2011 fins el 2013, moment en el qual es registren els volums d'inversió més baixos. Precisament també s'hi aprecia allò que Vicenç Rodrigo destaca: «la situació de la comunitat educativa als anys 2012 i 2013 no té res a veure amb l'actual», que és quan s'acosten les eleccions.

Les dades parlen

  • Nombre de docents de centres públics (no universitaris): abans que entrés al govern el PP n'hi havia un total de 11.767; el gener del 2013 la xifra s'esfondra fins els 10.504 (1.263 menys) i a partir del següent any en comença la repuntada progressiva -però encara molt inferior als nivells de l'anterior govern.

  • Beques: passa dels 2.080.000 euros de la legislatura anterior als 950.000 euros del 2013 (el que representa menys de la meitat). Posteriorment s'ha anat incrementant, i enguany han arribat als 1.450.000 euros -el pressupost més alt dels quatre anys de legislatura.

  • Subvencions de menjador escolar: el curs 2010-2011 es destinava 1.000.000 d'euros a finançar aquests ajuts, mentre que el 2012-2013 se'n destinaven menys de 600.000 euros. Per aquest darrer curs la tendència ha canviat i se situa en 900.000 euros.

  • Ajuts a les AMIPA: potser aquesta és la dada més sorprenent de totes. El govern del PP no ha destinat ni un euro en quatre anys de legislatura a subvencionar cap AMIPA de cap centre públic.

Per totes aquestes dades, el president de FAPA, assegura que la intenció del PP «va més enllà del que es pot veure a simple vista». Per ell, les retallades no mostren una «davallada en els pressupostos, sinó que representen un abandonament de l'educació». I es mostra contundent quan assegura que el que ha fet el govern durant la legislatura és un «atac directe a l'educació pública».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pepet, fa mes de 8 anys

Ho he pensat be.Perquè no vos posau es llaç a sa pèrdiu? Tantmateix...

Valoració:-6menosmas
Per antimadrileñufet, fa mes de 8 anys

Volem una escola publica de tots i per a tots, lliure de feixisme ePPañyolista.

Valoració:5menosmas
Per No problem, fa mes de 8 anys

No paséis pena.
Nos acordamos.
Del secuestro de nuestros hijos.
De la utilización de menores con fines políticos.
De la pérdida de horas de clase con huelgas pancatalanistas.
De la manipulación histórica y adoctrinamiento a que se ven sometidos desde la guardería.
Y tanto, que nos acordaremos.

Valoració:0menosmas
Per fapa fent política?, fa mes de 8 anys

Uff

Valoració:0menosmas
Per arg, fa mes de 8 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:5menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

Pancatalanismo = fascismo del S. XXI

Valoració:0menosmas
Per Oriol, fa mes de 8 anys

Y lo triste es que tenemos que estar agradecidos, si nos gobernase la coalición corrupta y xenófoba CIU-ERC, el recorte habría llegado al 30%, porque estos salvo las mordidas reducen de todas partes...Por lo menos aquí se ha terminado con la infame inmersión lingüística je je,.,

Valoració:0menosmas
Per pepet, fa mes de 8 anys

en fareu de collonades...

Valoració:-7menosmas
Per Un Joan De tants, fa mes de 8 anys

A mallorquí

Es que jo no crec que el pancatalanisme sigui faixisme

Valoració:20menosmas
Per mallorquí, fa mes de 8 anys

Volem una escola publica de tots i per a tots, lliure de feixisme pancatalanista

Valoració:-18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente