algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
22°

Acte de protesta contra la desaparició del Super3/33 i del 3/24

L’Obra Cultural Balear (OCB) convoca per aquest dijous 2 d’abril a les 12.00 hores, davant el Consolat de Mar, l’acció «Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Súper3/33».

La convocatòria neix amb l’objectiu de protestar per la desaparició d’aquests canals de televisió. El Canal 33, que comparteix freqüència amb el K3 de 18 a 22 h, i el canal informatiu 3/24 varen desaparèixer de les llars de les Balears aquest dimarts.

Des de l’OCB asseguren que les emissions desaparegudes han complit una funció informativa, cultural i de lleure important. Demanen als ciutadans que participin massivament en l’acte per rebutjar el que consideren un atac contra la llibertat d’expressió i contra els drets lingüístics.

L’entitat torna a exigir al Govern una rectificació i insisteix en el caràcter polític i no tècnic d’aquesta desaparició. Reiteren que la recepció dels dos canals és tècnicament possible tot fent passar alguns dels senyals televisius pels múltiplexs insulars actualment desocupats, mitjançant un acord amb els Consells.

Segons Jaume Mateu, president de l’Obra, la desconnexió d’aquests canals significa que el nombre d’hores que podem triar en la nostra llengua queda reduït a TV3.cat i a les hores de programació en català que ofereixen IB3 i Canal 4.

Per a l’OCB, l’actitud del Govern presidit per José Ramón Bauzá, que no ha volgut trobar una solució, és inadmissible i contrària a l’Estatut d’Autonomia i a la Llei de Normalització Lingüística. En aquesta Llei s’exigeix a l’executiu promoure la recepció a les Balears dels mitjans de comunicació en català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per arg, fa mes de 8 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:3menosmas
Per Voro, fa mes de 8 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-6menosmas
Per Albert, fa mes de 8 anys

Stop al fascismo nazionalista pancatalanista. PODEMOS pararlo, claro que PODEMOS.

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui actuar com si el català fos inútil i innecessari en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (2-4-2015), continuen menyspreant el català i entre els quals hi ha aquells qui l'anomenen -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una frase equivalent per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:6menosmas
Per Dret a tots els canals de la CCMA, fa mes de 8 anys

Qui no es conforma és perquè no vol; eh Màximus?

Valoració:1menosmas
Per Màximus, fa mes de 8 anys

Al meu TV mantenc una certa proporció lingüística. Si abans tenia 3 canals en català i 9 en espanyol, ara en tenc 1 en català i 3 en espanyol. No n'he de menester més.

Valoració:-5menosmas
Per Oriol, fa mes de 8 anys

La coalición corrpta y xenófoba CIU~ERC es la que mas recorta en sanidad y educación de toda España, pero afortunadamente les sobra dinero para la TV3, sin duda la mejor TV del universo, por su pluralidad y objetividad. Hace falta estomago para tragarse esa bazofia!,. Si quieren emitir en nuestras frecuencias que paguen un canon, nos hará falta para el tratamiento psiquiátrico de su audiencia .

Valoració:0menosmas
Per Màximus, fa mes de 8 anys

En el meu TV, el lloc que ocupaven les freqüències de C33 i Super3 estan en negre. No les suprimiré per recordar el que teníem i que ara ja no tenim.

Valoració:12menosmas
Per Anabel, fa mes de 8 anys

Enhorabuena a los aragoneses por la creacion de la futura Academia de la lengua aragonesa. Por fin podréis librados del rancio fascismo pancatalanista que infecta nuestra preciosa isla.

Valoració:0menosmas
Per Cotonet, fa mes de 8 anys

Tant de bo aquesta mobilització s'hagués fet també quan, l'any 2009, els dos tripartits ens mutilaren TV3, ens furtaren el Barça i les pel·lícules ens deixaren el mateix succedani que poden veure a Madagascar.
No he vist encara els compromisos dels partits polítics de reparar la malifeta si, aquest mes de maig, es foragita el PP de les institucions.
Serà un altre Son Espases?

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente